MANDAL: Arkeologene ved Hogganvik i Mandal har nå gravd seg videre ned i graven ved runesteinen. Arbeidet startet mandag.

Der har de funnet to parallelle heller. Arkeologene tror at hellene enten kan være heller som holdt runesteinen oppe, eller at de er deler av graven til den personen som det er skrevet om på runesteinen.

— Det kan være en gravkiste eller så er det fundamentet til steinen. Hvis det er kisten, så finner vi en grav, sier fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar.

- Hva håper du at det er?

— Begge deler er veldig spennende. Det kan også være en kombinasjon. Svaret får vi forhåpentligvis i løpet av onsdagen.

- Hva synes du om funnet?

— Det er veldig stas. Alt vi finner er veldig interessant, sier Stylegar.

Han forteller at funnene vil gi en større forståelse av innskriften på steinen og plasseringen av den. Utgravingen vil også øke forståelsen for andre runesteiner.

— Steinen er helt spesiell. Det er flere generasjoner siden en slik stein ble funnet. En utgraving som dette er aldri blitt gjort med en så gammel stein, sier Styelgar.

Funnet av runesteinen skjedde i september, da grunneier Arnfinn Henriksen skulle fjerne en stein i hagen for å komme lettere til med gressklipperen. På undersiden av steinen oppdaget han en rekke runetegn som indikerer at det er gravlagt en person under steinen.

Inskripsjonen har trolig skjedd i år 200-400.