FARSUND: — Det mangler bare fem turbiner, så er alt på plass, sier Tor Helge Kjellby.

I 1997 begynte Kjellby å snakke med grunneiere i på Lista. Han var i ferd med å avslutte arbeidet med Fjeldsskår vindmøllepark i Lindesnes og hadde lyst til å utvikle et nytt område.

— Det er ikke til å stikke under en stol at tålmodighet er en dyd, sier Kjellby.

Lang ventetid

Kjellby solgte aksjene sine i prosjektet til Fred Olsen renewable i 2001 og ble med på laget som byggeleder for de nye eierne. Naboer skulle si sitt, myndighetene skulle si sitt og årene gikk uten at konsesjonen kom på plass.

— Det var en lang ventetid. i 2006 fikk vi en midlertidig konsesjon og i 2009 kom en rettskraftig konsesjon i posten. Da satte vi fart, sier mandalitten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VENTER PÅ VIND: 26 vindmøller står allerede klare og venter på vind i Lista vindpark. Snart kommer de siste fem turbinene på plass. Foto: Frode Belsby

Nesten milliarden

Møller, eller turbiner, ble bestilt fra Siemens i Danmark, vei måtte bygges og kabler måtte legges.

— Det hele har en prisramme på 900 millioner kroner. Regjeringen har satt opp et program til støtte for fornybar energi, så vi vet at vi kan få en støtte på opp til 388 millioner kroner fra Enova, sier Kjellby.

- Hvor lenge må anlegget drives før det hele går i null?

— Å, det har jeg ikke peiling på. Noe slikt må økonomene svare på.

12.000 husstander

I løpet av neste måned kommer de siste fem turbinene på plass. Da vil i alt 31 vindmøller prege landskapet i heiene over Listalandet. Hvis du regner med planlegging, montering og infrastruktur så har hver av de 31 møllene kostet rundt 30 millioner kroner å få på plass.

— Vi har bygd 23 kilometer med vei for å komme fram til de forskjellige møllene. Alle kablene er lagt i bakken, så det ikke kommer noen kabelstrekk. All energien går rett i regionnettet til Agder Energi som går mellom Øye og Vanse. Totalt skal møllene produsere strøm som tisvarer et gjennomsnittlig forbruk til 12.000 husstander, sier byggelederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GOD UTSIKT: Et nærbilde av en av møllene tatt fra lufta. Helt øverst i bildekanten skimtes Lista fyr. Foto: Frode Belsby

Majestetiske

— Hva tenker du om at du har vært med på å omforme naturen?

— Nå er jeg svært innhabil i forhold til et slikt spørsmål, jeg synes møllene faktisk er ganske majestetiske. Og så er det også noe fascinerende i det å vite at vinden blir til kraft. Men for all del, på dette området vet jeg at det er folk som har andre meninger, sier Kjellby.

Selve mølletårnet rager 80 meter over bakken. Møllebladene har en har en omkrets på 93 meter. Dersom du stiller et av møllebladene rett opp i lufta, vil turbinen rage 126,5 meter opp i lufta.

— Jeg håper folk ikke er fullt så skeptiske når de ser hvordan vindparken er blitt, sier en tilfreds byggeleder.