Typisk: Dette bildet viser plenifiseringen av Lund etter krigen. Det er fra Stein Nygaards postkortsamling på Facebook: Kristiansand i gamle dage.
Rullings: Det var nok en annen rullings som var populær på 60-tallet. Nå er denne gressrullingsen kommet mer in på plenmarkedet. Foto: Anne Smith Lorentz
Også hekk: På Nedre Lund ser man det typiske fra den tiden Ohman Nielsen ser på. Alle hus har plen rundt, og den skal gjerne ringes rundt av en hekk. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: Slik var realiteten i Norge og på Sørlandet under plenrevolusjonen i etterkrigstiden til ut på 70-tallet.

— Plenen var helt sentral i sosiale og kulturelle normer for hvordan en eiendom med hage skulle se ut. Det var en showoff for å vise naboene at man var et skikkelig menneske, forteller historiker May-Britt Ohman Nielsen.

Giftige plener

Hun er midt i et forskningsprosjekt som blant annet omhandler plenens historie i angitt tidspunkt. Hovedfokuset er kampanjene og propagandaen fra dem som solgte plantevernmidler og ugressmidler til vanlige forbrukere etter andre verdenskrig.

Hageidealet: Dette er fra Norsk Hagetidend i 1963. Mor og barn leker og soler seg på plenen som far har stelt.

— På 50–60-tallet brukte folk mye giftstoffer for å få en perfekt grønn plen uten ugress. Det var det samme som man så i reklamene for røyking. Det så kult og sporty ut, men i realiteten var det noe helt annet, forteller forskeren.

Propaganda

Flotte reklamer for disse giftmidlene ble trykket i ukeblader og tidsskrifter. På samme måte som glansbildet av husmoren i et støvfritt hjem, ble mannen med den perfekte, kortklipte, ultragrønne gressplenen framstilt som idealet. På den perfekte matta skulle husmoren og barna leke, som en forlengelse av stua i sommerhalvåret.

Propaganda: En villaeier med hatt og pipe tar kveldsturen med stokken sin, full av gift, som han med et lite trykk på håndtaket spruter på løvetann og annet ugress han måtte ha i plenen sin. Norsk Hagetidend 1957.

— Jeg er opptatt av plenifiseringen av forsteder og villaområder. Vi ser det på Gimlekollen, Søm, deler av Slettheia, ja, flere steder. Også i kommunene rundt. Alle skulle ha plen, og det skapte mye arbeid og stress, og var ikke billige å holde.

Plenen i dag

Nå er idealet helt motsatt.

— I etterkrigstida skulle man ha det mest mulig likt naboen, nå skal det gjerne være kreativt og individuelt. Blomster, steiner og kjøkkenhager. Drivhus med grønnsaker. Før var det å skille seg ut et problem, mange steder ble det sett på som slapt eller provoserende, sier Ohman Nielsen.

Hun forsker for øvrig også på hagehistorie med vekt på små hager og kolonihagene på Kongsgård. Hun vil gjerne høre lesernes egne historier om jakten på den perfekte plenen på 1950- til og med -70-tallet.