KRISTIANSAND: — Mille er ett år nå, og jeg skal snart ut i jobb, enten som helsesekretær eller i butikk. Men det blir nesten umulig å jobbe turnus når jeg ikke kan ha Mille i barnehage på kveldstid. Kveldsåpne barnehager må bare komme, sier Pernille Øslebø.

Vi treffer henne på Sørlandssenteret. Hun er skeptisk til for lange barnehagedager, men hun er for kveldsåpent..

Kveldssåpent med makstid

TRENGER KVELDSÅPNE: Pernille Øslebø (23) med Mille (1) på armen. Hun trenger kveldsåpent barnehagetilbud når hun skal tilbake i jobb. Bak står Tonje og Silje Aanensen. Foto: Kristin Ellefsen

— Tenk hvor mange som trenger et kveldstilbud for å kunne jobbe fullt. Her på Sørlandssenteret stenger de 21.00. Ikke alle har foreldre som kan steppe inn. Men det må ikke bli sånn at barna kan være fra morgen til sen kveld i barnehage. Det må innføres en makstid, sier Pernille Øslebø.Fredag gikk LO-forbundene Fellesforbundet og Handel og Kontor ut nasjonalt med krav om flere kveldsåpne barnehager. Flere byer har slike tilbud. I Kristiansand-regionen mangler det helt.

Foreldre vi treffer på Sørlandssenteret er skjønt enige om at det trengs mer fleksible barnehageordninger. Samtidig er alle skeptiske til for lange dager.

Tone Åsan (28) er jordmor. Mannen Tor Martin Bjorå er ingeniør. De er foreldre til Jesper (tre uker)

— Jeg skal ut i turnusarbeid om et halvt år, og greier det fordi mannen jobber dagtid. Kveldsåpne barnehager bør nok komme. Vi må ha mer fleksibilitet. Samtidig er det viktig med trygge rammer og rutiner rundt barna, og det bør begrenses hvor lenge de kan være i barnehagen, sier hun.

Stine Holm Larsen er mor til Jenny Andrea (6 mnd). Hun var sterkt for fulltidsjobb og full barnehageplass før hun fikk datteren.

BÅDE OG: Stine Holm Larsen ser behovet for kveldsåpne barnehager, men er litt skeptisk også. Hun har endret litt syn på det med full jobb etter at hun fikk Jenny Andrea (6 mnd). Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg tenker litt annerledes etter at jeg fikk henne. Jeg kommer til å jobbe deltid i begynnelsen, for jeg vil ha tid med Jenny Andrea. Som sykepleier jobber jeg turnus, men jeg er likevel skeptisk til kveldsåpne barnehager. Jeg tenker at barnet trenger trygge rutiner og faste leggetider. Men jeg ser jo at det er et behov, for eksempel for aleneforsørgere, sier hun.

Ingen planer

I Kristiansand har verken administrasjon eller politikere konkrete planer om å tilby barnehager på kveldstid.

— Det er ikke på vår agenda nå, sier oppvekstdirektør Arild Rekve.

Aps Mette Gundersen sier hun prinsipielt er for døgnåpne barnehager, men at Ap ikke prioriterer dette nå. Høyres leder i oppvekststyret, Mette F. Roth, sier hennes parti ikke har konkrete planer, mens KrFs oppvekstpolitiske talskvinne, Irene Solli, er mot kveldsåpne barnehager.

— Vi må heller tilpasse arbeidslivet til familien, enn omvendt. For meg er familien viktigst, sier hun.

Nasjonalt åpnet alle partier – bortsett fra KrF – for kveldsåpne barnehager fredag. KrF gikk inn for forbud.

Likestilling

May-Linda Magnussen forsker på likestilling ved Agderforskning og har jobbet med likestilling i Agder i en årrekke.

— Kveldsåpne barnehager har også en likestillingsside, og det er da ikke verre for et barn å være i barnehage om kvelden enn om dagen. Jeg vil tro ganske mange kvinner kunne tatt større stillingsprosenter og jobbet heltid hvis de hadde tilbud om barnehageplass også på kveldstid. Derfor kan dette være et viktig tiltak, spesielt i vår landsdel, sier hun.

Anne Britt Jansen leder Sykepleierforbundet i Vest-Agder. Hun sier hennes medlemmer, tross mye turnusarbeid, aldri har uttrykt behov for kveldsåpne barnehager.