KRISTIANSAND: – De tar jo en sjanse. Imidlertid er nok de fleste nokså sikre på seg selv. Ellers hadde de ikke kommet, sier leder i Mensa Agder, Erik Ommundsen.

SMART: Erik Ommundsen er beviselig litt mer intelligent enn de fleste. Han leder Mensa Agder og har vært med i Mensa i ti år. Foto: JON ANDERS SKAU Foto: Jon Anders Skau

Åtte av de 19 greide testen i UiAs lokaler lørdag, og kan heretter skryte av at de tilhører verdens to prosent mest intelligente. Men hvem de er, vites ikke. De flinke får denne uken brev direkte fra den svenske sensoren. Han rettet i helgen.

IQ-snitter er på 100. Du må ha IQ på 131 for å komme med i foreningen Mensa.

– I Agder er vi 39 medlemmer, i Norge 900, i verden 120.000. Men vi kan bli flere, forteller Ommundsen, som var «hemmelig» medlem i mange år – før han flyttet hjem til Kristiansand og startet Mensa Agder i 2007. ## Fordommer

– Før var det delvis skambelagt å stå fram som mer intelligent enn gjennomsnittet. Det har med jantelov og likhetsideal å gjøre. Men vi ser en endring. Nå ønsker folk å være som de er, og mangfold dyrkes mer, sier han.

Fordommer finnes nok fortsatt. I hvert fall er det ikke mange som vil snakke med Fædrelandsvennen om hvorfor de tar testen. Bernt Torbjørnsen og Charlotte Indrehus våger. De er gode venner og har diskutert hvem som er smartest og hvilket kjønn som er mest intelligent. Da var det lett å bli enige om å bruke 250 kroner på Mensas test.

– Vi er her rett og slett fordi det er spennende å se hvordan vi ligger an, sa de før døren ble lukket og de skulle i gang med en rett tøff øvelse.

20 minutter

Testen gjennomføres på 20 minutter. Du må svare rett på minst 40 av 45 spørsmål. Det handler om logiske resonnementer.

– Intelligens er nokså konstant hele livet. Nervøsitet kan gjøre deg forvirret og du kan tjene litt på at du kjenner typen oppgaver. Utover det, gir den et riktig bilde, sier Ommundsen, som mener han har stor nytte av sitt Mensa-medlemskap.

– Det er et viktig nettverk for meg. Vi er veldig ulike, men felles for oss er at vi har litt høyere intelligens. Vi har sosiale treff, vi har webfellesskap – og vi planlegger å sette i gang med konkurransekvelder og foredrag, sier Ommundsen.

Føler du deg truffet, er neste test en gang til våren.