lund-fevik.pdf

KRISTIANSAND: Det var 29. mai i år at 30-åringen rømte for psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Mannen var på luftetur på sykehusområdet, men kom ikke tilbake til avtalt tid.

Like etter ble en kvinne knivtruet utenfor Postens lokaler i Industrigata på Lund i Kristiansand.

Bileier drapstruet

— Gå ut av bilen, ellers dreper jeg deg, skal mannen ha skreket til kvinnen.

Offeret ble stående igjen mens mannen stakk av med bilen i østlig retning på E 18. Det startet en voldsom biljakt som til slutt endte med at politiet foretok en såkalt forsettlig påkjørsel av fluktbilen på Nedenessletta i Arendal. Før pågripelsen fulgte totalt tre politibiler etter 29-åringen.

— Han kjørte VW Lupo inn i politiets uniformerte tjenestebil i venstre sidedør. Da politiet forsøkte å presse han ut på et jorde, motvirket han dette ved å styre imot og øke gasspådraget - slik at han kom seg foran politibilen, står det i tiltalen.

Fluktbilen var å betrakte nærmest som et vrak etter påkjørselen. Også politibilen, som ble benyttet til å sette ransmannen ut av spill, ble påført store skader.

Politiet krevde erstatning for skadene som beløp seg til over 307.000 kroner.

Ifølge tiltalen kjørte mannen i rus på ferden mellom Kristiansand og Arendal og må svare for dette.

Vold mot tjenestemenn

Mannen er også tiltalt for å ha utøvd vold mot en fangevokter under et fengselsopphold i Åna fengsel. Ifølge tiltalen slo 30-åringen fangevokteren i hodet og ropte til vedkommende at han skulle slippe ham ut.Han må også svare for å ha slått til en psykolog under fengselsoppholdet på Åna.

Da mannen var pasient ved psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus Arendal, slo han også til en politibetjent i ansiktet med flat hånd. Han er også tiltalt for forsøk på voldsutøvelse mot en annen fangevokter.

I tiltalebeslutningen som er utferdiget av statsadvokat Jostein Johannessen, går det fram at påtalemyndigheten vil be om at 30-åringen blir dømt til tvungen psykisk helsevern.

Johannessen var også aktor i straffesaken mot 30-åringen da han ble dømt for å ha kjørt på og drept politimannen Børge Ivarsen.

Drept i tjeneste

Børge Ivarsen ble påkjørt og drept på E 18 ved Grimstadporten 4. mars 2010. Arendalitten hadde da truet til seg en bil i Drammen, før han i vill fart kjørte mot Sørlandet. Ved Grimstad-porten traff han Ivarsen, som var i ferd med å legge ut en spikermatte i veien.

Den da 27 år gamle mannen ble 24. september samme året dømt til fem års fengsel i Aust-Agder tingrett. Han anket til lagmannsretten, men ble nektet ny behandling av straffesaken.