NYTT TAK OVER HODET: Arbeidene med nye Vatnestrøm oppvekstsenter begynte i september. Det ferdigstilles til skolestart i 2013. Prosjektet har en kostnadsramme på 25 millioner kroner. Foto: Frode Lindblom

IVELAND: — Det var stort engasjement og mange folkemøter, minnes rådmann Sten Reisænen i Iveland kommune.

Skulle spare fire millioner

I fjor ba han om en gjennomgang av skolestrukturen i kommunen. Han mente det ville gi et bedre faglig miljø å flytte de 15 elevene de 15 kilometerne fra Vatnestrøm til Iveland skole på Birketveit. En besparelse på fire millioner i drifts- og lønnsmidler, ifølge rådmannen.

Folkekrav

Politikerne var uenige, og slo ring om Vatnestrøm. Det var også et folkekrav i den lille grenda.

— Politikerne bestemte. Man kan ikke regne alt i kroner, medgir Reisænen nå.

Satser 25 millioner

Nye Vatnestrøm oppvekstsenter har en kostnadsramme på 25 millioner. Barnehagen med sine 22 barn fra nyttår har de to siste årene drevet på dispensasjon i gamle lokaler. Bygget skal rives. Det skal også det gamle skolebygget. Fra august 2013 vil alle være samlet under ett tak.

I dag styrer rektor Ole Kristen Hægeland hele virksomheten med et budsjett på sju millioner.

- Billigere drift

— Det er forholdsvis dyrt å drive med så få elever. Samtidig ble det satt ned en gruppe som skulle se på bygningsmassen her. Det vil bli en billigere drift når alt er ferdig, mener Hægeland.

— Blant annet vil vi spare mye på strømutgifter, kommenterer rådmannen.

Rektoren mener nytt oppvekstsenter er riktig satsing. Dagens elevtall har ikke vært lavere på 30 år, men utsiktene er lysere.

Bunnivå dobles i 2016

— Elevtallsprognosene sier vi vil få 30 elever fra høsten 2016, og det vil øke til 37 fra høsten 2017. Valget politikerne tok var et valg for fremtiden. Det kommer til å bli et kjempeflott senter. Vi har Ogge i nærheten til turer og overnatting og lysløype rett utenfor døra, forteller Ole Kristen Hægeland.

Senest torsdag fikk oppvekstsenteret 15 sekker ved til grillhytta gratis fra en grunneier. Rektoren mener det forteller mye om hvor viktig lokalbefolkningen mener skolens plass har.