VENNESLA: I dag er det 12 private og kun fire kommunale barnehager i bygda. Det skjeve forholdet er nå blitt en stor sak. Onsdag var det klar tale og bred enighet i plan— og økonomiutvalget at Vennesla vil satse på dekke det fremtidige barnehagebehovet på egenhånd.

— Arbeiderpartiet støtter rådmannen. Læringsverkstedet og Trygge barnehager er svære konsern, som driver av forretningsmessige grunner, og som vil hente ut penger. De er ikke ideelle drivere, kom det skarpt fra varaordfører Berit Kittelsen.Kun Høyre vil fortsatt tillate privat etablering. Både Læringsverkstedet og Trygge barnehager har i år søkt om å få bygge i henholdsvis Heptekjerr og på Homstean. Høyres Bernt Slettedal sa de vil imøtekomme disse søknadene.

- Finansieres av kommunen

En Kittelsen på hugget fulgte opp:

— Har Høyre tatt med når disse barnehagene skal bygges og driften i dette?

— Nei, erkjente Slettedal.

— Vi skal være klar over at det er vi, kommunen, som finansierer de private gjennom kapitaltilskudd, bemerket Kittelsen.

Overraskende nok, var også Frp, på linje med posisjonspartiene KrF, Ap og Sp.

Vil ha naturbarnehager

— Med regelendringen som kom i fjor med ny tilskuddsordning, mener vi da at kommunal utbygging må prioriteres. I vårt tilleggsforslag ønsker vi flere naturbarnehager i Vennesla, sa Line S. Vennesland.

— Gøy å høre at også Frp støtter rådmannen. Vi ser at de private aktørene driver opp tomtekostnadene, fulgte Sps Eivind Drivenes opp.

Han likte naturbarnehageforslaget. Det samme gjorde rådmannen.

— Vi har nok av skog i Vennesla, kom det tørt fra Svein Skisland. Til mange smil.

Ordfører Torhild Bransdal ville ikke kappe helt hånda av de private, som Vennesla kommune tross alt har vært helt avhengig av i kravet om full barnehagedekning.

— Vi vil vurdere hver enkel henvendelse, søknad for søknad, fra private og skal gi en konkret tilbakemelding i forhold til vårt behov. Når det gjelder Søndagsbakken er det kjent gjennom media at de sliter økonomisk. Jeg kunne tenkt meg at vi gikk i en i dialog med dem, sa Bransdal. Rådmannen redegjorde for hvorfor han i sin innstilling heller ønsker kommunal utbygging. Han pekte på den allerede overvekten av private barnehager, og utforutsigbarheten med finansieringen av disse. Vennesla har som en av få kommuner satset på fullfinansiering av private barnehager.