FIN TANNGARD: Ulven hadde lange hjørnetenner. Foto: Jon Anders Skau
Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Fvn.no besøker Naturexpo på Odderøya i Kristiansand når de nettopp har gått i gang med arbeidet som må gjøres frem til ulven er ferdig utstoppet. Etter å ha gått forbi rom fylt med utstoppede dyr, havner vi ved «slakterbenken» der den 51 kilo tunge Froland-ulven, som ble skutt søndag ettermiddag, ligger.

— Nå har vi hatt den i et syrebad som er en blanding av salt og sitronsyre med ph-verdi 2. Den dreper alt av bakterier, forklarer Jarle Thorkildsen, daglig leder ved Naturexpo.

Smittefarlig

Det er nemlig viktig at ulven er bakteriefri før arbeidet med utstoppingen begynner.

— Skabb kan smitte til mennesker, bemerker Thorkildsen.

Så blir ulven flådd. Etter å ha kikket på ulven har de kommet frem til at kun hodet og halsen er i god nok stand til å stoppes ut. Hannulven hadde nemlig skabbete pels og hale. Men Naturexpo håper de får beholde skjelettet.

— Det er sjeldent vi får tak i så store hannulver. Vi håper vi kan bruke det i utstillingssammenheng, sier Thorkildsen.

Les mer og se video: Ulv skutt i Froland

Trer skinnet på figur

Firmaet med seks ansatte driver både utstopping av dyr og levering av forskjellige typer utstillinger til muséer og private. Flere ganger tidligere har de stoppet ut ulv fra forskjellige steder i Norge.

Thorkildsen anslår at det vil ta et par måneder før Frolands-ulvens hode er klart til overlevering til Froland kommune.

— Nå skal vi enten kjøpe en «mannekeng» eller ta en avstøpning av hodet, sier Thorkildsen.

Selv har han stoppet ut dyr siden han var ungdom og startet firmaet Naturexpo i 2000. For de som ikke er like innvidde i utstoppingsfaget, er en «mannekeng» en gipsfigur av et dyr som skinnet tres på etter at det er garvet. Etter finpussingen er «bysten» så klar for å stilles ut hos kommunen.