OSLO: Northug var så overlegen at han i Bjørn Dæhlie-stil stoppet opp foran mål og skled sidelengs over mållinjen.

– Jeg måtte gi dem et lite håp, gliste Northug overfor NRK. Han gjorde det klart at en ny duell med Hellner tente ham ekstra.

Alt ble avgjort i siste motbakke før oppløpet, da Northug føk fra de andre i en tetklynge på fem mann som hadde fulgt hverandre de siste åtte kilometerne.

Northug revansjerte tapet mot Hellner i sprintfinalen for en uke siden. Sammen med Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Tord Asle Gjerdalen gjenvant han stafetthegemoniet for Norge etter OL-tapet mot Sverige i fjor, og sørget for at Norge fortsatt er ubeseiret i VM-stafetter siden 1999. – Dette var den viktigste stafetten i våre liv, det snakket vi om i går. Jeg var trygg på at det skulle gå. Jeg følte at jeg hadde et psykisk overtak etter at jeg hadde gjort mitt for å markere at jeg var sterk, sa Northug.

– Før spurten ville jeg ha Hellner bak meg og helst en annen løper foran. Da Tobias Angerer gikk i tet, fikk jeg det akkurat som jeg ville.

Vanskelig start

Før Northugs rakettspurt var stafetten slett ingen norsk parademarsj. Sundby fikk det tungt mot slutten av den første etappen og vekslet 22,7 sekunder etter ledende Russland, som hadde Sverige på bakskiene.

Sundby hang lenge på svenske Daniel Rickardsson og russiske Maxim Vylegzjanin, men måtte slippe i en bakke etter 7,5 kilometer. På siste firedel av etappen ble det en ordentlig luke til de to første.

– Det var merkelig. Det kjentes som det gikk kjempelett, men plutselig smalt det, og jeg hadde ikke noe å stille opp med. Jeg var veldig stiv, sa Sundby til NRK.

Eldar Rønning fikk en stor oppgave på den andre klassisketappen og løste den strålende. Han tok kraftig innpå Stanislav Volzjentsev og Johan Olsson fra start, og halvveis på etappen hadde han innhentet forspranget.

Kort etter gikk Rønning opp i ledelse, og mot slutten av etappen måtte Volzjentsev slippe. På de tre siste minuttene av etappen tapte han 20 sekunder til de to i teten. Olsson vekslet så vidt foran Rønning.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg kunne ikke sprengåpne, det torte jeg ikke, men jeg gikk jevnt og hadde veldig gode ski, sa Rønning etter sin kjempeetappe.

Innhentet

Tord Asle Gjerdalen, som fikk gå den første skøyteetappen på bekostning av blant andre Emil Hegle Svendsen, hadde beskjed om å holde seg bak svenske Anders Södergren på begynnelsen av 3. etappe. Dessverre gikk det ikke fort nok i front, og i løpet av drøyt tre kilometer ble tetduoen hentet inn av en hel klynge.

Det var ikke bare russiske Alexander Legkov som kom opp, men også Italia, Finland og Tyskland. Italienske Roland Clara dro hardt i front og fikk en luke sammen med finske Juha Lallukka. Overraskelsesmannen Lalukka vekslet først, og Gjerdalen på fjerdeplass sendte Northug ut 11,6 sekunder etter lederen. Legkov sprakk for øvrig som en ballong og tapte nesten to minutter på de siste kilometerne.

Northug, Hellner og Angerer tettet luken til tetduoen på de to første kilometerne av siste etappe, og italienske, tyske og finske forsøk på å stikke fra de to superspurterne mislyktes. Dermed var det duket for Northug-show inne på stadion. (©NTB)