KRISTIANSAND: Tidligere i sommer ble gutten varetektsfengslet siktet for et ran av en bussjåfør. Oppholdet ble tilbrakt ved ungdomsenheten i Bergen fengsel og etter fire uker, 22. juli, overtok barnevernet omsorgen over gutten igjen.

Anmeldt av fengselet

Oppholdet i Bergen resulterte med en politianmeldelse etter at han skal ha forsøkt å sette fyr på cella og ha gått til fysisk angrep på betjeningen.

Heller ikke etter at han slapp ut, har det gått helt stille for seg.

De siste ukene har 15-åringen tilbrakt ved en barnevernsinstitusjon i Mandal, men etter å ha gått amok inne på institusjonen sist uke ble han pågrepet igjen. Under pågripelsen skal en av politibetjentene ha blitt skadet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

15-åringen skal ha knust en rute og rømt fra denne institusjonen i Mandal. FOTO: JARLE R. MARTINSEN Foto: Jarle R. Martinsen

Kastet stein og knuste rute

Han skal da ha kastet stein innendørs og knust en rute, men etter å ha blitt pågrepet og avhørt ble han tilbakeført til institusjonen.

Han rømte deretter og ble senere fremstilt for varetektsfengsling, men institusjonen Furuly kom opp med et forslag om utenlandsopphold for gutten. Dermed slapp gutten fengsel, men det planlagte opplegget i utlandet ble aldri noen realitet.

Da han tirsdag ble tatt i besittelse av fem gram hasj på gata i Mandal, bestemte politiet i Mandal seg for at de ønsket å varektsfengsle gutten.

Kort varetektsfengsling

I går ettermiddag ble 15-åringen fremstilt for varetekt i Kristiansand tingrett. Aktor Hellek Rue ba om at gutten ble varetektsfengslet fram til neste torsdag.

Grunnlaget for varetektsfengslingen er siktelse for grovt ran, for å ha forulempet offentlig tjenestemann, grovt tyveri, trusler og for å stukket fra politikontroll.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Kristiansand tingrett har 15-åringen på lang vei erkjent forholdene han er siktet og tiltalt for, men erkjenner ikke straffskyld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

15-åringen skal ha ranet en buss ved dette busstoppet i Vågsbygd to dager etter at han fylte 15 år. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

Pådrar seg nye forhold

– Til tross for stadige pågripelser, politiavhør, tidligere fengslinger, tvangsplassering med og uten skjerming på barnevernsinstitusjon, samt berammet og nært forestående hovedforhandlinger, fortsetter siktede å pådra seg mistanke for stadig nye straffbare forhold, skriver retten i fengslingskjennelsen.

Neste torsdag og fredag må 15-åringen i retten for å svare på en rekke forhold han er tiltalt for. Det er satt av to dager til rettssaken.