KRISTIANSAND: Tidligere i dag skrev Fædrelandsvennen at Sørlandet sykehus skal vurdere om hijab og andre religiøse hodeplagg skal bli en del av sykehusuniformen. Men sykehuset har allerede hatt hijab noen år.

– Vi har hatt hijab som en del av uniformen i to-tre år, forteller smittevernlege Erik Bertnes ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Ifølge smittevernlegen så sykehuset et behov for å ha hijab som en del av uniformen. Grunnen var at de fikk ansatte som brukte hodeplagget privat, og som også ønsket å bruke det på jobb.

– Privat tøy skal ikke blandes med arbeidsuniformen. Derfor måtte vi ha et tilbud i tråd med arbeidstøybestemmelsene, sier Bertnes.

Bestemmelsene setter krav til at uniformen skal være ren, samt at sykehuset skal ha ansvaret for vaskingen. Dette gjelder også hijaben.

Ingen negative reaksjoner

Hijab: På Sørlandet sykehus har hijaben vært en del av uniformen i to-tre år. Foto: Martine Haug Nysether

I Fædrelandsvennen avstemning om hvorvidt det er riktig av sykehus å tillate hijab og andre religiøse hodeplagg stiller de fleste seg negative til det. Bertnes vil ikke ta del i diskusjonen om sykehuset bør tillate hijab som en del av arbeidsuniformen.– I Smittevernenheten ser vi ikke på plagget som noe annet enn et tøystykke vi skal ha kontroll over i hygienisk sammenheng, poengterer Bertnes.

Verken han eller enhetsleder Anne Britt Tjelland ved husøkonomiavdelingen på sykehuset har hørt om noen negative tilbakemeldinger på det religiøse plagget.

– Jeg skulle jo tro at jeg fikk høre det hvis det hadde vært noen, siden det er jeg som låner ut hijabene, forteller Tjelland til Fædrelandsvennen.

Kleppe reagerer

Vidar Kleppe, varamedlem i brukerutvalget ved Sørlandet sykehus, reagerer på at sykehuset har innført hijab som en del av uniformen.– Plagget kan skape en usikkerhet hos pasientene i og med at de ikke ser sikkelig hvem som behandler dem, sier en frustrert Kleppe til Fædrelandsvennen.

Han har lite til overs for at sykehuset blander inn religiøse plagg i sykehusuniformen.

– Religiøse symboler har ingenting på et sykehus å gjøre, der skal uniformen være nøytral, avslutter Kleppe.