Kristiansand-jenta har tatt nasjonen med storm. Hun vil for evig og alltid være den største celebritet sør for Kvarsteinbroa. Julius får finne seg i en andreplass på kjendistoppen fra Kristiansand.

Det er for meg komplett umulig at ikke Nedre Torg for lengst er omdøpt til "Mette-Marit Plass", og at jenta ikke er kommet på sokkel der julegrana er plassert. Da hadde byen fått en kongelig linje – fra Kong Haakon VII med "Møllepuben" i bakgrunnen og ned til Kong Olav V, der han står nærmest gjemt bort på "Smiths kai".

Her har du noe å ta tak i Arvid Grundetjøn!

Kongelige skal ikke beskyldes for å "løpe ned" bygda vår. Drøye førti år har det i gjennomsnitt gått mellom hver gang vi har besøk av såkalte royale: 1891 – 1938 – 1955!

I 1955 besøkte kronprins Olav Vennesla og Hunsfos Fabrikker. Bildet er tatt samme året da han holdt en radiotale. Foto: NTB scanpix

Forrige gang vi fikk besøk av kongelige, i 1955, regjerte Nikitia Khrustsjov i Sovjetunionen. Den gang var det i Vennesla like mange som stemte på kommunistene som Kristelig Folkeparti. Både NKP og KrF hadde to representanter i kommunestyret.Hvorfor drar jeg så inn NKP og KrF i denne bloggen?

Det er utelukkende for å dra ei "artig" historie fra samme året. Jeg gikk da i andre klasse på Lovisenlund skole. Lærerinnen, mener hun het Gerda Homme og ble gift Dåsvatn, spurte hvilke aviser vi holdt hjemme?

De fleste svarte Fædrelandsvennen, noen kom med Sørlandet, og et par imponerte med både Fædrelandsvennen og Christianssands Tidende. Men det var helt til Oddleiv på bakerste benk rakk hånden i været (ja, vi rakk opp hendene den gang):

"Sørlandet, Orientering, Friheten og Sovjet-Nytt"....

Lærerinnen himlet med øynene!

Jeg kom stolt hjem og fortalte at ingen i klassen holdt flere aviser enn familien Moe. Min mor kunne styre begeistringen. Hun ble rett og slett oppgitt. Mamma stemte KrF.

Noen år senere forstod jeg at denne avisflora var fra tyttebærrødt, via rødt til blodrødt. For å være en smule ironisk – det var ikke noe lektyre fra et borgerlig hjem.

Det forbauser meg ikke om vi også etter min "avis-seanse" ble holdt en smule under oppsikt, om vi ikke var det fra tidligere. For på denne tiden var ikke klimaet bare kaldt i vintermånedene. Det var ikke bare betalte regninger som ble lagt i "mapper".

Tilbake til besøk av kongelige.

1891

20. juli. Kong Oscar II kom til Vennesla – svingte innom Vigelands Brug og Hunsfos Fabrikker. Det var 1492 innbyggere i bygda. Hunsfos Fabrikker hadde 110 ansatte, og eget musikkorps, tror jeg (Hunsfos hornmusikkforening). Hensikten med kongebesøket her sør var at monarken satt spaden i jorda på "Brønnstykket" i forbindelse med byggingen av Setesdalsbanen. Oscar II, som var en het beundrer av Otto von Bismarck, spiste i alle fall middag på Vigeland Hovedgård. Dette kongelig rom på Hovedgården bærer nå navnet Kongesalen.

Det eksisterer et bilde av kongen i Vennesla – der en trippende høne er blitt linselus. Symbolsk! For det skulle gå den veien høna sparket for den svensk/norske kongen. Unionsoppløsningen i 1905.

Siste gang Vennesla hadde kongebesøk var i 1938. Da kom kong Haakon VII til Vennesla under åpningen av Sørlandsbanen. Bildet er fra Sjølyst i Oslo samme året. Foto: NTB scanpix

Dette er for øvrig det eneste besøket av kongelige i Vennesla som har satt spor etter seg. I innkjørselen til Hunsfos Næringspark (på høyre side etter broa) står det inskripsjon på en liten stein om besøket. Kongekrona er laget av Magnus Olsen.

1938

21. juni. Kong Haakon VII kom til Vennesla. Igjen handlet det om jernbane: åpningen av Sørlandsbanen til Kristiansand. Han ble tatt i mot av ordfører Jørgen Robstad på Grovane stasjon. Ellers er jeg temmelig blank om denne visitten. En nabo av meg – han gikk da i knebukser – har fortalt meg at han ikke ble videre imponert over kongen....

Det var siste gang Vennesla hadde kongebesøk.

1955

28. juli. Kronprins Olav kom til Vennesla og Hunsfos Fabrikker. Bygda hadde da 5845 innbyggere og på hjørnesteinsbedriften var det 782 ansatte (702 arbeidere og 83 funksjonærer). Har hørt av det var "klasseforskjell" mellom funksjonærer og arbeidere på det tidspunkt. Uten å ha fått verifisert sannhetsgehalten skal ungene til funksjonærer og arbeidere ikke stått ved siden av hverandre når de ventet på bussen!

Ordfører Sverre Vennesland ble imidlertid fluksens hjemkalt fra ferie for å ta imot kronprinsen.

Formålet med kronprinsbesøket var likevel byen i sør – Kristiansand – og besøket på Riksmessen. Riksmessen ble også omtalt i Venneslaposten. Riktignok hadde ikke bygda med utstillere. Men vi hadde levert wallboardplatene til utstillingen og vi hadde sju damer som arbeidet i restauranten. Akkurat dette var hovedoppslaget i Venneslaposten dagen etter kronprinsbesøket. At Kronprins Olav var på Hunsfos stod å lese i en liten artikkel på side tre. Redaktøren måtte bare beklage at de ikke rakk større omtale på grunn av trykkstart! På den tiden var det smått med nettaviser.

I kristiansandsavisene ble imidlertid kronprinsens timer i Vennesla omtalt som høydepunkt i sør. Han tok for øvrig Sødalsveien da han kjørte ned igjen til byen.

Det var siste gang kongelig stoppet i bygda. Men de har kjørt gjennom bygda to ganger senere...

1975

16. februar. Kong Olav passerte både Øvrebø og Hægeland på vei til Evje. At han sneier innom bygda skyldes snømangel i Birkenes!

Oddersjaa arrangerte NM på ski. Det skulle foregå på Birkenes i samme løypene og samme arena som da Vest-Agder Skikrets stod for NM i 1963. Vinteren nærmet seg med stormskritt – snøen uteble. Arrangementet ble flyttet til Evje og Flatebygd. Derfor fikk vi en rask kongelig visitt.

Oddvar Brå og Aslaug Dahl trykket kongens hånd som vinnere av 50 km og 5 km. Arild Aas ble beste sørlending (31. plass).

Den første venndøl (muligens den eneste) som trykket en kongelig hånd i idrettssammenheng er nok Jan Heiseldal. Han ble norgesmester i skihopp for juniorer i 1956. Prins Harald stod da for premieutdelingen. En venndøl norsk mester i skihopp. I dag virker det utopisk.

1993

Masse barn med flagg i Vennesla sentrum. Men kongefølget freste gjennom bygda. Kong Harald og dronning Sonja er sent ute – etter skjema for besøk i Iveland. Jeg mener at Dagbladet den gang hevdet at kongeparet brøt fartsgrensen da de feide gjennom Vennesla.

Rådmann Svein Skisland i Vennesla var da rådmann i Iveland. Han karakteriserer det drøye kvarteret kongeparet var i kommunen, mest kjent for steinarter og nederlendere, som det best planlagte kvarteret i Ivelands historie.

2012

4. desember. 121 år etter Oscar II kommer Mette-Marit. Ordfører Torhild Bransdal (husk sko) tar henne i mot på Kjevik kl. 10.00. Det bør viftes med flagg fra Piningen til Kulturhuset – der hun blant annet skal lese eventyr for en skoleklasse.

4. desember kommer kronprinsesse Mette-Marit til Vennesla. Foto: NTB scanpix

Mette-Marit har garantert vært i bygda tidligere. Det ryktes at hun sågar hadde stuet bort noen møbler på et lager på Jeppestøl før hun mistet etternavn.Kronprinsessen tar gågata ned til Frivillighetssentralen. Barna langs den kongelige ruten skal bli påspandert grøt fra handelsstanden.

Hva som står på menyen i Frivillighetssentralen vet jeg ikke. Men jeg leste denne uka at kronprinsen og kronprinsessen spiser fisk tre ganger i uka, taco hver fredag og at det langt fra til sjeldenhetene står Grandiosa på menyen.

Hva med skikkelig venneslakost – komper.

Gunnar Arne i Kompekjelleren i Eikelandsbygget har landsdelens beste.