AGDER: Genmodifisering av dyr er ulovlig i Norge, og direktoratet ser derfor alvorlig på funnet av genmodifisert sebrafisk.

– Vi ser alvorlig på at genmodifisert akvariefisk er importert og solgt her i landet. Ingen genmodifiserte dyr er godkjent i Norge, og derfor er salg og hold av slike dyr ulovlig, sier seniorrådgiver Bjarte Rambjør Heide iDN.

Funnet ble gjort hos en importør på Sørlandet etter tips fra dyrehandlerbransjen. Etter analyser hos Veterinærinstituttet i Oslo, fikk DN bekreftet sin mistanke om ulovlig genmodifisering.

– Et stykke av arvestoffet kan i dette tilfellet helt spesifikt knyttes til genmodifisering. Det påviste arvestoffet er en del av et gen som gir fisken rød fluorescens. Alle de ti analyserte fiskene inneholdt dette genet, som med sikkerhet aldri forekommer hos sebrafisk som ikke er genmodifisert, sier forsker Arne Holst-Jensen ved Veterinærinstituttet.

– Vi vil følge med denne delen av bransjen framover. Vi ser det som positivt at bransjen selv reagerte i dette tilfellet og anmoder akvarieeiere om at de ikke skaffer seg fisk de tror kan være genmodifisert, sier Bjarte Rambjør Heide.

Fisketypen som ble analysert er også kalt «pink danio» og er importert fra en leverandør i Malaysia. Fiskene er rosa, en farge som ikke forekommer naturlig hos denne arten, opplyser DN.