KRISTIANSAND: — Det virker som om piggene sitter bra i isen, konstaterer Kjetil Senumstad, mens han sykler rundt på isbanen i ishockeyhallen på Idda Arena på Grim i Kristiansand.

— Men man må være litt forsiktig likevel, understreker han.

Helårssyklist

SELGER DEKK: Tom R. Hansen er selger ved Kristiansand sykkelsenter. Her viser han fram to sykkelpiggdekk av ulik kvalitet. Det ene dekket er et standarddekk med 100 pigger, mens det andre har 240 pigger og bedre veigrep. Forskjellen i pris er 200 kroner. Foto: Tormod Flem Vegge

Fædrelandsvennen ønsket å teste effekten av sykkelpiggdekk. Vi fikk med oss syklist Kjetil Senumstad som testkanin. Han sykler tilsynelatende problemfritt rundt på isbanen på Idda Arena. Isen er speilblank, siden Per Ivar Knutsen, driftsansvarlig for anlegget, nettopp har preparert banen.Mandag kjørte Senumstad piggfritt. Da gikk det galt.

— Mandag var det to-tre grader på morgenkvisten. Jeg kjørte ned bakken fra Slettheia. Da jeg kom til Bertel O. Steen, kantret jeg og sklei midt inn i midtrabatten ved sykkelstien. Sykkelen måtte til reparasjon på verksted, forteller han.

Sykkelpendler

Etter at sykkelen var reparert, var det tid for å bytte til sykkelpiggdekk.— Mange er skeptiske til piggdekk på sykkelen. Piggdekk er undervurdert, og fungerer veldig godt, understreker Senumstad.

Kjetil Senumstad, syklist. Foto: Tormod Flem Vegge

28-åringen, som bor på Slettheia, jobber til daglig ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. De siste årene har han brukt piggdekk på sykkelen om vinteren, noe som har medført at han har blitt helårssyklist.— Det er 6,65 kilometer til jobben. Turen tar rundt 18-19 minutter. Jeg blir ikke svett på turen, men god og varm. I teorien sykler jeg alltid til jobb. Det er bare hvis jeg må rekke noe spesielt etter jobben at jeg velger bilen, forteller han.

Senumstad stakk for øvrig nylig av med en av toppgevinstene i årets "Jeg kjører grønt"-kampanje, og fikk et reisegavekort på 10.000 kroner.

Piggdekk for alle sykler

Tom R. Hansen er selger ved Kristiansand sykkelsenter. Han forteller at salget av piggdekk øker hvert år.

PIGGDEKK: Helårssyklist Kjetil Senumstad konstaterer at det er trygt å sykle med piggdekk på ishockeybanen på Idda Arena. - Men når man sykler på vanlige veier, kan du kan ikke leke supermann selv om du har piggdekk. Man må være litt forsiktig, understreker han. Foto: Tormod Flem Vegge

— Når glatta kommer, får vi inn kunder som har kantet på glatta. Ofte har de stygge sår. I enkelte tilfeller har de slått ut tenner, sier han.- Piggdekk fungerer, og det er piggdekk til alle typer sykler, med unntak av racersykkel, påpeker Hansen, og viser oss to typer piggdekk. Et dekk til 400 kroner og ett til 600 kroner.

— Forskjellen er antall pigger. Det billige dekket har 100 pigger, mens det dyre har 240 pigger. Det dyre dekket gir bedre grep, særlig i svinger, forklarer selgeren.

Legger til rette for syklister

Odd Kristiansen leder produksjonsavdelingen i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune, og er ansvarlig for brøyting og strøing i byen. Han forteller at kommunen legger til rette for at innbyggerne skal kunne sykle gjennom vinteren.

— Men folk vil oppleve at det er perioder hvor det ikke er strødd. Da det denne uka kom underkjølt regn, ble oppsynsmannen varslet klokka 05. Klokken var 06 var mannskapene på veien. De har 45 minutter på å komme seg i maskinen, og i tillegg skal de fylle opp med strøsand. Det tar 4-5 timer før de har strødd veiene de har ansvar for, forteller han.

— Men når alt er strødd, så skal det være mulig å sykle?

— Ja, sier Kristiansen.