KRISTIANSAND: Rektor Torunn Lauvdal har sagt tydelig at hun ønsker å fusjonere de to utdanningsinstitusjonene til det som vil bli Norges tredje største universitet. Fem av seks dekaner er uenige.

— Vi er det fjerde største universitetet i landet målt etter studenter, og vi gjør det også svært godt når det gjelder publisering. Vi har hatt en god utvikling siden vi ble universitet i 2007, men vi er redde for at disse fusjonsplanene vil ødelegge for den entusiasmen som er skapt blant de ansatte, sier Ernst Håkon Jahr, dekan ved fakultet for humaniora og pedagogikk.

I en kronikk i dagens Fædrelandsvennen, angriper dekanene argumentet om at et nytt universitet vil bli mer slagkraftig. De skriver at det tvert imot vil bli mer byråkratisk, ha dårligere økonomi og bli dyrere å drive.

Kronikken er ikke skrevet under av Frank Reichert, dekan ved fakultet for teknologi og realfag. Fakultetet støtter fusjonsplanene.

Dårligere

Dekanene mener også at UiA har et høyere faglig nivå enn Høgskolen i Telemark. Universitetet har flere forskningspoeng per ansatt og et større omfang av masterstudier og doktorgradsprogrammer.

— UiA har klart å gå videre fra det gamle høyskolesystemet der vi primært produserte studenter, til en institusjon som klarer å holde oppe studentfokuset samtidig som vi klarer å øke forskningsaktiviteten markant. Det er det som skiller oss og Stavanger fra de andre høyskolene og universitetene, sier Jan Oddvar Skisland, dekan ved fakultet for kunstfag.

— Hva synes dere om at Lauvdal er så tydelig i sin støtte til fusjon?

— Det kan hun godt være. Men da kunne hun også ha sagt at det er veldig få av de ansatte som er for en fusjon, sier Ernst Håkon Jahr

En rapport fra i fjor konkluderte med at det ikke var grunnlagt for fusjon nå. Da kom det fram at det var motstand i flere fagmiljøer. I stedet skulle de to institusjonene samarbeide.

— Da det viste seg at det ikke var grunnlag for fusjon, la de penger i potten og sa at hvis vi samarbeidet, fikk vi tilgang på midler. 1,7 millioner gikk til fakultet for teknologi, mens det bare er brukt noen få hundre tusen på andre fakulteter. Så selv om det blir gitt penger, viser det seg altså at det er lite å samarbeide om, sier Jahr.

Stavanger

Stjernø-utvalget foreslo i 2008 å slå sammen universitetene i Agder og Rogaland. Regjeringen ønsker seg i dag færre utdanningsinstitusjoner, men det skal skje frivillig.

— Det som ligger bak ønsket om sammenslåing, er redselen for å bli slukt av Stavanger. Derfor må Agder skaffe seg nok kjøttvekt til å stå i mot, sier Stephen Seiler, dekan ved fakultet for helse- og idrettsfag.

— Men skulle vi bli slått sammen med noen ved tvang, vil vi foretrekke Stavanger. Det er en mer naturlig samarbeidspartner, sier Birte Simonsen, dekan ved avdeling for lærerutdanning.

Men mest av alt vil de altså at UiA fortsetter som i dag.

— Jeg tror heller ikke det vil være politisk mulig med tvangssammenslåing av universitetene i Stavanger og Agder. At vi blir større sammen med Telemark, anser jeg ikke for noe tungt argument i denne sammenheng, sier Jan Oddvar Skisland.

Frykter ikke Stavanger

Rektor Torunn Lauvdal står fast på at hun ønsker seg fusjon, men legger til at saken skal utredes grundig før styrene fatter sitt vedtak.

— Vi har et styrevedtak på at vi skal fortsette samarbeidet og at vi skal utrede fusjon. Det er det jeg forholder meg til. Men det gjenstår en god del arbeid før vi skal ta stilling til om det blir fusjon, sier Lauvdal som også er styreleder ved Universitetet i Agder.

- Er grunnen til fusjonsplanene at dere frykter en tvangssammenslåing med Stavanger?

— Nei, skal vi fusjonere med Telemark, må det selvfølgelig hvile på egne faglige og institusjonspolitiske vurderinger, sier Lauvdal.