- OPPRETTHOLDER RUSAVHENGIGHET: Willy Pedersen og Bente Karlsen Røstad representerer Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (Rio) i Aust- og Vest-Agder. De mener at Legemiddelassistert rehabilitering (Lar) bidrar til å opprettholde rusavhengighet. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Det er feil det som står i avisen. Det finnes heroinmisbrukere i byen, sier Willy Pedersen.

Sammen med Bente Karlsen Røstad representerer han Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (Rio) i Aust- og Vest-Agder. Organisasjonen holder til i Frivillighetens Hus, og representerer rundt 6000 medlemmer på landsbasis. Alle medlemmene er tidligere rusmisbrukere.

- Opprettholder avhengighet

— Dagfinn Haarr og Lar-programmet har nok reddet livet til noen få, men dette har bidratt til å opprettholde fleres rusavhengighet, sier Pedersen.

I går fortalte Reidun Åsland ved Sørlandet sykehus og fastlege Dagfinn Haarr i Fædrelandsvennen at det ikke finnes heroinister i Kristiansand. De mener heroinistmiljøet er løst opp og fjernet gjennom behandlling med Legemiddelassistert rehabilitering (Lar), hvor de narkomane tilbys metadon og subutex.

- Har venner i miljøet

— Vi kjenner miljøet i Kristiansand godt, og som tidligere rusmisbrukere har vi venner som fortsatt ruser seg på heroin. Siden vi er aktive i Rio, har vi en god del informasjon om hva som foregår, påpeker Røstad,

som forteller at de to vet om 10-20 personer som ruser seg på heroin i byen.

— Skryter på seg avhengighet

— Flere skryter på seg heroinavhengighet for å bli med i Lar-programmet, noe som viser at programmet er uten styring og kontroll. Mange foretrekker subutex fremfor andre rusmidler, fordi det er billig og lett å få tak i, sier Røstad.

Pedersen forteller at han hadde en kamerat på Vestlandet som gikk inn og ut av fengsel på grunn av amfetaminmisbruk:

— Da han kom ut av fengselet var han nykter. Selv om han hadde vært rusfri et helt år, så ble han anbefalt å prøve subutex. Årsaken var at man mente at han ikke hadde gode nok odds for å holde seg rusfri. Dermed gikk han videre inn i et nytt rusmisbruk.

Har vokst fram marked

Rio-representantene mener at mange i Lar-programmet selger subutex eller metadon for å finansiere andre rusmidler. De sier de kjenner folk som har gått på disse rusmidlene i flere år, og som handler stoffene på gata i Kristiansand.

— Det er tragisk at Lar-programmet og Dagfinn Haarrs løssluppenhet med medisiner har skapt et slikt marked. Dette er statlig finansiering av dop, påpeker Røstad, som forteller at abstinensene er så kraftige at mange kvier seg for å slutte.

— Hva mener dere er alternativet til Lar-programmet da?

— Alternativet er medikamentfri behandling. Problemet er at r'en i Lar-programmet, som står for rehabilitering, blir forsømt. Det burde vært mer fokus på rehabilitering, sier Røstad

Provosert

— Er det ingenting positivt med programmet?

— Jeg kjenner noen få som er med i programmet og som ikke ruser seg i tillegg. Legene er altfor løsslupne med medikamenter, noe som fører til at mange aldri får rusfri behandling. Jeg synes også det er provoserende at kommunen bruker hjemmesykepleien til å kjøre disse legemidlene hjem til folk, sier Pedersen.

- Flere Lar-pasienter har blittrusfrie

Dagfinn Haarr sier at flere av hans Lar-pasienter har gåttut i en rusfri tilværelse.

— Det er mange som bruker heroin ibyen, men man ser ikke lenger det tunge heroinistmiljøet så mye som før.Heroinmisbruk inngår nå i større grad som et ledd av et misbruk med flere andrestoffer, sier fastlege Dagfinn Haarr, på spørsmål om det er riktig at detfinnes heroinister i Kristiansand.

Dagfinn Haarr

— Har det blitt dannet et illegaltmarked som følge av Lar-behandlingen som du har vært en del av?- Det er dessverre slik at det erlekkasje av medikamenter til det illegale markedet. Men konsekvensen kan bli atdisse stoffene erstatter heroin hos misbrukerne, noe som er bedre for brukerne.

- Blir r'en i Lar-programmet forsømt?

— Alle mine Lar-pasienter har takover hodet og har orden i økonomien. Noen få er også i jobb. De fleste får enmer verdig tilværelse, på tross av rusing. Men r'en i Lar er ikke perfektivaretatt i dag.

- Bidrar du til å opprettholderusavhengighet?

— Det er umulig å si. Det er størresannsynlighet for at man kommer ut av rusavhengigheten med medikamentbruk ennuten. Jeg har flere pasienter som har gått ut i en rusfri tilværelse.