VENNESLA: Etter to år med konflikter, tok Vest-Agder-museet (VAM) og Setesdalsbanens venner hverandre i hånda om et nytt kapittel for den gamle togbanen. Torsdag ble driftsavtalen mellom VAM og Stiftelsen Setesdalsbanen og samarbeidsavtalen mellom VAM og Setesdalsbanens venner undertegnet på Grovane stasjon.

— Historisk møte

— Dette er et historisk møte som mange har ventet på. Det har vært en lang vei, men nå er vi i gang igjen, og det blir gøy, sa leder i venneforeningen, Anne Bergit Jørgensen.

Hun sier Setesdalsbanen åpner for turister igjen i løpet av juli 2013. I år har banen vært stengt.

Forhandlet siden i sommer

Jørgensen takket Alf Martin Woie, som har meglet mellom partene siden i sommer, stiftelsens leder og VAMs forhandlere.

— De andre museumsjernbanene i Norge har hatt de samme utfordringene som oss. Nå ser de til oss og hva vi har fått til, sa hun stolt.

Thor Jørgen Tjørhom er relativt ny som styreleder i Vest-Agder-museet. Han ble kastet rett inn i konflikten som toppet seg i vinter.

- Skulle bare mangle

— Jeg har hatt en oppriktig mening at dette skulle vi få til. Det skulle bare mangle at ingen ville ta vare på ressursene her oppe. Jeg har stor respekt for venneforenings engasjement, sa Tjørhom.

— Nå blir det viktig å få tilbake turistene og få folk til å tro på oss igjen. Det er jeg sikker på at vi klarer, sa stiftelsens leder, Liv Lauvsland.

Ordfører Torhild Bransdal var også til stede på stasjonen. Hun understreket viktigheten av godt samarbeid fremover, ikke minst med tanke på utvikling av banen.

- Avhengig av hverandre

— Disse som er her i dag, er helt avhengig av hverandre. Setesdalsbanen er et av de største turistproduktene vi har på Sørlandet.

En av Alf Martin Woies oppgaver har vært å rydde opp i roller og ansvar, og hvem som skal gjøre hva.

— Det har vi avklart nå. Derfor har vi heist flagget, sa den tidligere rådmannen i Birkenes.

Samarbeidsavtalen mellom VAM og venneforeningen skal evalueres etter to år.

Evalueres etter to år

— Det er ingen dramatikk i det. Hvis det etter to år er ting i avtalen som ikke er hensiktsmessig, fjerner vi det, sa styreleder Thor Jørgen Tjørhom.

Direktør i Vest-Agder-museet, John Olsen, har sammen med administrasjonssjef Gro Eikeland jobbet hardt for å finne en løsning.

— Det vi nå har fått til, borger for samarbeid. Vi og venneforeningen er nå to likeverdige parter i Driftsbestyrelsen Setesdalsbanen, sa Olsen.

Det første som skal på plass, er en driftsbestyrer på Grovane stasjon.