LILLESAND: — Jeg er glad for at saken endelig er ferdig behandlet. Og jeg er glad for det enstemmige vedtaket, sier rådmann Jan Henning Windegaard.

Planutvalget i Lillesand fulgte dermed innstillingen fra avdelingsingeniør Ivar Aanesland i Birkenes kommune om å gi full godkjenning til rådmannens søknad.

Søkte ikke

Jan Henning Windegaard Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Fædrelandsvennen avslørte i juli at Windegaard har bygget tre mindre brygger på sin eiendom på Fjeldal i Lillesand uten å søke om dispensasjon.I stedet sendte rådmannens samboer en forespørsel til en ansatt i kommunens planavdeling. Hun fikk til svar at tiltaket var å anse som utbedring av eksisterende vei, og derfor ikke søknadspliktig.

Siden har Windegaard beklaget at han ikke søkte før han satte i gang arbeidet. Eiendommen ligger om lag 200 meter fra utløpet i sjøen. I Lillesand kommune gjelder de samme utbyggingsrestriksjonene langs vassdrag, som ved sjøen.

— Jeg fikk et råd om at dette kunne jeg bare gjøre, det var ikke søknadspliktig. Men jeg burde, som rådmann, ha søkt. Jeg burde ikke stilt spørsmål engang. Det var utrolig dumt, sa Windegaard til Fædrelandsvennen i september.

Enstemmig

Ifølge Windegaard ble rundt 15 meter av elvebredden steinlagt høsten 2011 for å støtte opp veien, etter at den var begynt å sige ut i elva. En ødelagt trebrygge ble revet og erstattet med en mindre steinbrygge. Windegaard fikk bygget en steinbrygge til, hvor man mener det tidligere har ligget en steinbrygge. En tredje brygge ble også bygget, som ikke skulle ha vært der. Da rådmannen så ville rive denne, fikk han et råd om ikke å gjøre rivningsarbeidet på våren, av hensyn til ørret i elva.

Det er Birkenes kommune som har behandlet søknaden av habilitetsgrunner. Søknaden ble sendt i sommer, og det er denne som nå ble behandlet og godkjent i planutvalget i Lillesand.

Under sakens gang har et naboektepar klaget, blant annet fordi de mente anlegget kan være privatiserende. Fylkesmannens miljøvernavdeling har frarådet å godkjenne steinsettingen, og anført at en brygge er tilstrekkelig for å sikre adkomst til eiendommen. Fylkeskommunen bemerket i sin uttalelse at tiltaket er søknadspliktig.

Nå har imidlertid planutvalget enstemmig godkjent steinsettingen og de tre bryggene.

Avgjørelsen kan ankes innen tre uker.

Må betale til Lillesand kommune

— Faktura vil bli sendt, sier enhetsleder Hadle Hallingstad.

Selv om rådmannens søknad er blitt behandlet av Birkenes kommune, skal han betale gebyr etter Lillesand kommunes satser.

— Vi har tatt en vurdering på det og sagt at bystyret i Lillesand har vedtatt byggesaksgebyrer for Lillesand kommune; ergo skal alle eiendommer i Lillesand kommune behandles etter det samme gebyret. Uavhengig av hvem som har behandlet søknaden.

Det sier enhetsleder for plan, byggesak og oppmåling, Hadle Hallingstad.

Det var Fremskrittspartiets Arne Gulbrandsen som i planutvalgets møte ønsket en avklaring av hvorvidt rådmannen blir fakturert for søknaden.

— Jeg ba om å få opplyst at rådmannen var eller kom til å bli fakturert på samme måte som alle andre innbyggere, sånn at alle skulle se at det ikke er noen særbehandling for rådmannen, sier Gulbrandsen.