KRISTIANSAND: Metallkrafts fabrikk i Kina ligger i byen Yangzhou. Der ferdigstilte de i 2009 et produksjonsanlegg, og i dag fikk de celebert besøk fra næringsminister Trond Giske.

Store muligheter

Giske lot seg imponere over hva kristiansandbedriften har fått til og oppfordrer andre bedrifter med like glitrende forretningsideer til også å tenke utover landegrensene.

— Norske grønne bedrifter har store muligheter i Kina. Landet kan bli et viktig marked for norsk miljøteknologi, sa næringsministeren under sitt fabrikkbesøk.

Det statlige investeringsselskapet Investinor er inne på eiersiden i Metallkraft med 7 prosent. Fabrikken i Kina bruker avfall fra solcelleproduksjon til å lage nye kommersielle produkter til samme industri på en energieffektiv måte.

— Regjeringen vil stimulere til utvikling av miljøvennlig teknologi til bruk både hjemme i Norge og i utlandet, påpeker Giske.

- Utnytt mulighetene

— Norge har verdensledende kompetanse og teknologi på disse områdene. Det er derfor viktig at vi utnytter mulighetene som ligger i det kinesiske markedet, sier Giske.

Ifølge The International Energy Agencys World Energy Outlook 2008 vil Kina og India alene stå for over halvparten av veksten i verdens energietterspørsel frem mot 2030.