KRISTIANSAND: 11. februar i fjor kom den svindeldømte 31-åringen inn til Gumpens Auto i Kristiansand. Han ville reparere en spanskregistrert Audi 100 personbil. Bilen var sammenbruddet nær. I påvente av reparasjonen ønsket 31-åringen leiebil, mens han var på ferie i Norge.

– Det er ganske vanlig at kunder som har sin bil til reparasjon ønsker en leiebil. Stort sett er det folk vi kjenner, forteller Per Helge Gumpen i Gumpens Auto til Fædrelandsvennen.

Mannen hentet aldri bilen sin. Leiebilen kom heller ikke tilbake.

Funnet i Spania

– Etter en tid fikk vi henvendelse fra et spansk leiebilfirma som hadde funnet nøkkelen til bilen han leide av oss. Den fant de i en spansk leiebil som 31-åringen heller ikke hadde betalt for, forteller Gumpen.

To av bilforhandlerens ansatte har vært i Spania for å få bilen tilbake. Spansk byråkrati har gjort det hele til en langdryg prosess.

– Vi registrerer at vi har tapt cirka 150.000 kroner på denne svindleren, men det er mest problematisk med alt merarbeidet svindelen førte til. To av våre folk har vært i Spania for å få leiebilen frigitt. I tillegg har folk her vært i avhør hos politiet og møtt i retten. Alt tar tid, sier Per Helge Gumpen oppgitt.

Nedsnødd

31-åringens Audi står nå på inntauingstomta til Falck på Dalane. Hva som skjer med bilen er uklart.

– Vi er jo redd for å gjøre noe galt. Bilen kan ikke selges. Vi vet ikke om vi kan gi den bort, eller bruke den som delebil. Kjøretøyet har jo spanske skilter. Kanskje Audien kan overtas av yrkesskolen? Nei, dette er ikke enkelt, konkluderer Per Helge Gumpen.

Dømt til fengsel

Bileieren er dømt til fengsel i tre og et halvt år for svindel av 10-12 millioner kroner. I Kristiansand tingrett ble mannen ansett for å være svært lite pålitelig.

«På denne bakgrunn legger retten til grunn som sikkert at tiltalte på vesentlige punkter har forklart seg uriktig, og hans troverdighet er derfor generelt sett svært lav [...]».

Mannen er tidligere domfelt seks ganger for bedragerier og underslag.