KRISTIANSAND: — Det er viktig å være klar over at de som ble spurt uttaler seg på bakgrunn av det de selv har opplevd, eller hørt gjennom andre eller fra media. Å skape et bedre omdømme og tillit er derfor viktig for oss, for jeg vet at mine ansatte gjør en god jobb på mange av områdene, sier politimester Kirsten Lindeberg.

Onsdag publiserte politiet resultatene av innbyggerundersøkelsen for 2012. Agder kommer dårlig ut på de fleste av punktene, dette inkluderer tillit, synlighet og tilgjengelighet ved akutte hendelser.

Politimesteren vil øke innsatsen når det gjelder forebygging av kriminalitet i 2013, og hun sier at de også vil gjøre mer for å holde publikum informerte.

Omdømmebygging

— Mitt budskap for 2013 må være at vi må strekke oss for å bli bedre. Vi har en bedre økonomisk situasjon neste år, så dette bør være mulig, kommenterer Lindeberg.

Et av målene er å bli bedre på kommunikasjon og omdømmebygging. Det vil derfor bli ansatt en ny kommunikasjonsrådgiver.

— Jeg kan også bli mer synlig, men det viktigste for meg er at de som har ansvaret lokalt er synlige i sine nærmiljøer. Jeg har hatt en profil der det er mine ledere på stedet som har den daglige kontakten med publikum og media, sier Lindeberg.

Tankekors

Som politimester synes hun ikke det er hyggelig at Agder kommer så dårlig ut, men sier distriktet er klar for endring.

— Det er et tankekors at det er så mye kriminalitet. Vi nevner dette for sentrale politikere og politidirektoratet, og det er en av grunnene til at vi ønsker oss ressurser å sette inn, sier Lindeberg.

Fem prosent av befolkningen i Norge har vært utsatt for innbrudd eller tyveri fra bolig det siste året, i Agder er tallet åtte prosent. Bare Telemark har hatt flere innbrudd, der ni prosent har opplevd dette.

I 2009 var tallet i Agder fire prosent, og året etter bare to.

Vinningskriminelle

— Vi konstaterer at Agder har mest kriminalitet etter Oslo, og det er mange innbrudd her. Vi ser at det er flere mobile vinningskriminelle som opererer her, og dette er innbrudd som vi har god erfaring med å oppklare, kommenterer Lindberg.

Hun mener at noe av årsaken til den mobile vinningskriminaliteten henger sammen med at landsdelen er lett tilgjengelig for resten av Europa.

— Det har tradisjonelt vært mye kriminalitet her, og det vil være interessant å finne ut om dette henger sammen med dårlige levekår i deler av distriktet. Dette vil vi se på fremover, sier Lindeberg.

69 prosent av innbyggerne er fornøyde med måten politiet håndterer kriser og ulykker på. Innbyggerne er heller ikke fornøyd med hvordan politiet opprettholder ro og orden. Faktisk kommer Agder dårligst ut i landet på dette området.

Drap

— Det er befolkningen i Asker og Bærum, Troms og Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som i størst grad opplever at politiet er der det skjer, når det skjer, mens det er befolkningen i Follo, Agder og Sogn- og Fjordane politidistrikt som i minst grad opplever at politiet er til stede der det skjer, når det skjer, heter det i rapporten.

Undersøkelsen ble gjennomført i høst, og på denne tiden var det også flere drap på Sørlandet.

— Jeg har ikke noe grunnlag for å tro at dette har påvirket svarene. Dette sier mer om hvordan folk opplever ting, enten selv eller gjennom media. Jeg tror ikke drap slår inn, svarer Lindeberg.

Trygge

Hun viser til at 90 prosent av innbyggerne i Agder svarer at de opplever trygghet der de bor, og 83 prosent svarer at de synes politiet skaper trygghet for innbyggerne. Begge postene har sunket noen få prosent siden 2010, men Lindeberg er likevel fornøyd med resultatet.

— Folk er trygge i sine egne hjem, og det er hyggelig, synes Lindeberg.

På landsbasis har 50 prosent inntrykk av at politiet gjør en dårlig jobb med etterforskning av tyverier, innbrudd og hærverk. Bare Oslo kommer dårligere ut enn Agder, her svarer 37 prosent at de synes politiet gjør enn "ganske dårlig jobb", mens tallet i hovedstaden er 42 prosent. Begge stedene svarer 21 prosent at de mener politiet gjør en svært dårlig jobb når de etterforsker kriminalitet.