VED LUNDSBROA: Østerveien 6 ligger like ved Lundsbroa i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge
1897: Ingen skal være tvil om når Østerveien 6 ble bygdt. Årstallet er støpt inn over døra. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Jeg tror at bestefar hadde vært veldig fornøyd med at bygget i Østerveien nå skal brukes som base for "dropouts"-ungdom. Dette er i hans ånd, sier Helge Refsnes. Han er 82 år, er i full jobb ved Bennett reisebyrå og er politiker for Pensjonistpartiet.

Han forteller om bestefaren sin, Endre Refsnes, som ble født i Kristiansand 19. juli 1871. Endre Refsnes var arkitekten bak bygget i Østerveien 6, som nå skal brukes som en base for ungdom som har falt ut av videregående skole. I lokalene skal ungdommene motiveres til videre skolegang og arbeid.

"Dropout" i 1888

Endre var rundt 17 år da han droppet ut av Katedralskolen.

— Bestefaren min ønsket å bli lege. For å bli lege måtte man lære latin, som var selve grunnlaget for den medisinske utdannelsen. Men han fikk nok av latinske gloser og pugging, og innså at det var bedre for ham å gå på en yrkesskole, der han kunne bruke hendene sine, forteller Refsnes.

Endre begynt i lære som blikkenslager og smed. Deretter ble han elev på datidens yrkesskole i Kristiansand, Teknisk aftenskole. Der utdannet han seg innen maskinfag. Etter hvert ble han arkitekt.

— Han var en ivrig tegner. Jeg tror han fikk utdannelse som arkitekt i Oslo, der han også fant kona si, forteller Refsnes.

Først jobbet Endre Refsnes som arkitekt i Evje og Vennesla, deretter i Kristiansand. I Vennesla bidro han til å konstruere Vigeland Brug og Hunsfos fabrikker.

I Kolsdalen i Kristiansand redesignet han en bondegård til å bli fabrikkbygning og raffineri for nikkelproduksjon for det daværende Kristiansand Nikkelverk, som nå har navnet Xstrata. Han bidro også til å forme Fiskaa Verk og St. Joseph sykehus.

Tegnet bygget i Østerveien

Østerveien 6 ble bygd i 1897. Endre Refsnes tegnet bygget.

— Bestefar hadde tegnekontor hjemme i Kongens gate. Søsteren min, Wencke Refsnes, har sett tegningene av Østerveien 6, men de ble kastet i 1957 da bestefar døde, forteller 82-åringen.

Østerveien lå fram til 1. juli 1921 i Oddernes kommune. Etter det ble deler av en Lund, inkludert Østerveien, en del av Kristiansand. Østerveien 6 skulle i 1897 huse Oddernes sparebank i første etasje og staben i Oddernes kommune i andre etasje. På 30-tallet dannet Rasmus Tallaksen, som drev klesbutikker, en filial i bygget. Lokalene har også vært sendestasjon for Radio Sør. Den siste leietakeren var fotograf Sol Nodeland.

— Jeg synes det er et artig bygg. Det skilte seg nok ut fra andre bygg på den tiden da det ble bygd, og ble nok oppfattet som et ruvende palass, sier Helge Refsnes.

- Alle har et talent

Endre Refsnes var lærer og bestyrer på Teknisk aftenskole gjennom 40 år.

— Bestefar mente at enhver person har et talent, og at en del teoretiske fag ikke passer for alle. Han hadde evne til å se hvor en elev passet inn, og tipset dem om hva han syntes de hadde evner og anlegg til, sier Helge Refsnes.

— Han mente også at det var samfunnets oppgave å sørge for at ungdommene ble gode samfunnsborgere, slik at de ikke skulle ligge byen til byrde. Derfor er det nye "dropouts"-konseptet i hans ånd, at Østerveien 6 blir et sted hvor det gis muligheter.