KRISTIANSAND: I mandagens utgave av Fædrelandsvennen forteller seniorrådgiver Helge Simon Møll ved UiA og rådgiver Dagny Anker Gevelt i Kristiansand kommune om arbeidet som nå pågår får å nå målet om 15.000 studenter om ti år. I dag er det ca 10.000 studenter.

Teksten fortsetter under faksimilen

FAKSIMILE: Mandagens oppslag i Fædrelandsvennen om hvordan Kristiansand skal bli en av Norges beste studentbyer.
  • De vil øke trivselen for studentene og skape en bedre studentkultur.

  • De vil lage en korridor mellom Kvadraturen og campus på Gimlemoen, og knytte dem tettere sammen.

  • Påvirke landsdelen med forskningen på universitet.

  • Gi studentene mer relevant utdanning som regionen har bruk for.

Kulturarrangøren Louis Holbrook mener det første som må skje er at studentene begynner å bruke det kulturtilbudet som allerede finnes i byen.

— Studentene er blinde for det som skjer i byen. Kvaliteten på studentene i forhold til kultur er helt fraværende. De er jo ikke interessert i noe annet enn å bli drita full, billigst mulig. Det eneste tilbudet som ser ut til å interessere dem er når utestedene tilbyr "drikk to øl for prisen av én", sier Holbrook.

Pir 6

— For meg virker det som om Studentsamskipnaden bare vil lage et tilbud selv, istedenfor å bruke det tilbudet som finnes. Se på Pir 6, for eksempel. Det har ikke vært noen braksuksess akkurat, og motbeviser tesen om at studentene må ha et eget sted, sier han.

— Studentene har tidligere oppfordret oss til å bli mer synlige på markedsføring. Problemet var at "folk ikke visste om tilbudet".

— Vi tok dem på ordet, og gjorde mange målrettede fremstøt mot studentmassen i 2011, blant annet konserter i kantina, eget telt på studiestart-festivalen og ukentlig informasjonsmail til velferdsutvalgene. Samtlige tiltak har gitt null resultat, sier Holbrook.

Samarbeid

— Hvordan er samarbeidet mellom samskipnaden og dere som arrangører?

— Med samskipnaden er samarbeidet ikke-eksisterende. Og det er de som synes på død og liv å insistere på å lage et kulturliv fra bunnen av.

— Etter min mening har ikke SiA fulgt med i timen. De vil bygge en ny scene med plass til 800 personer. Det har vi allerede i byen, så hvorfor i huleste skal de lage en til?

— De har tidligere forsøkt å få tak i pengene til utbyggingen av Aladdin for å realisere det prosjektet, mot resten av det rytmiske arrangørmiljøet sin vilje. Så ville SiA, kommunen og Cultiva ha det i Havnekvartalet. Det ble imidlertid Kick til sist, og det har jo blitt en suksesshistorie etterhvert, med mange godt besøkte konserter, påpeker Holbrook.

— Tross dette prøver altså SiA å loppe det offentlige - lille-Cultiva denne gang - for masse penger for å bygge en scene vi ikke trenger. Hadde de spurt oss som er arrangører, kunne vi fortalt dem at det er en scene med plass til tre-firehundre vi trenger her i Kristiansand, sier Holbrook.

Ønsker variert tilbud

SiAs administrerende direktør Steinar Finseth sier konkurransen med de etablerte kulturarrangørene vil øke.

— Vi samarbeider med mange. Men konkurransen vil øke. Og det er mange studenter ute på byen, men de går ikke med logo i panna. Og jeg vil på det sterkeste ta avstand fra at de bare bedriver fyll og fanteri, sier han.

— Når det gjelder planene om egen scene i Havnekvartalet, så er de lagt på is, legger han til.

Finseth påpeker at hovedoppgaven til SiA er å skaffe nok studentboliger.

— I tillegg vil vi fortsette å støtte ildsjeler i studentmiljøet, lag og foreninger. Og vi vil fortsatt ta kostnader ved å drive kulturhus for studenter, som Blue Box i Grimstad, Østsia og Pir 6, sier han.

Hva mener du skal til for å gjøre Kristiansand til en av Norges beste studentbyer?