KONGO: — Guttene har gitt førstehjelp til mange sårede. De frykter ikke de andre fangene, men de vet ikke hva som kan skje når angrepet utenfra kommer, sier Knut Moland til Dagbladet.no.

Hans sønn Tjostolv Moland og sønnens kamerat Joshua French, har barrikadert seg på cella i fengselet i Kisangani etter at det brøt ut fangeopprør søndag kveld.

Ga førstehjelp

Ifølge Knut Moland skal de to nordmennene ha gitt førstehjelp til flere av de som ble skadet i tumultene som oppstod. I løpet av natten skal det ha blitt uvekslet skudd, vært tilløp til brann og kamper innad i fengselet.

Ifølge Dagbladet skal omkring 20 personer ha kommet til skade i fangeopprøret, som startet som en konflikt mellom fengselets sivile og militære fanger.

Ifølge Knut Moland er situasjonen uforandret for de to nordmennene mandag morgen.

— Det er klart at det er veldig farlig, så nå ber vi om at de overlever når de neste angrepene kommer, sier Moland til Dagbladet.

Pressevakt i det norske utenriksdepartementet (UD) Kjetil Elsebutangen, uttalte til Dagbladet at de to nordmennene skal ha det bra etter forholdene søndag kveld.

Noe som fikk Knut Moland til å reagere.

— Vi er veldig kritiske til at UD sier at de har det bra. Det må være tiårets klisje, uttaler han.

UD opplyser mandag morgen at dette er beskjeden de fikk søndag kveld, men at det er uklare omstendigheter og at at forholdet vil bli sjekket på nytt.

Valguro i landet

Opprøret startet kvelden før det avholdes parlaments- og presidentvalg i Den demokratiske republikken Kongo. 64.000 valglokaler åpner i dag dørene for 32 millioner velgere. Til sammen 18.864 kandidater kjemper om de 500 plassene i nasjonalforsamlingen.

Det er ventet at den sittende presidenten, Joseph Kabila, vinner valget. Kabila har endret valgloven til sin fordel, og opposisjonen har ikke klart å samles om en felles kandidat. Den eneste trusselen mot hans styre er Etienne Tshisekedi (78), som har vært aktiv i kongolesisk politikk siden 1980-tallet.

Lørdag ble han hindret fra å tale til sine tilhengere i hovedstaden Kinshasa. Politiet i Kongo fryktet bråk i forbindelse med appellen og valgte å sperre veien for å hindre Tshisekedi's fremkomst, skriver Dagbladet.

Det skal ha også ha vært flere opptøyer i Kongo i går, hvor blant annet partimedlemmer endte opp med å kaste stein mot hverandre.