ARENDAL: — Vi er rimelig sikre på at det fremdeles finnes smitte i Aust-Agder, og vi fortsetter derfor der vi slapp i fjor, opplyser distriktssjef i Mattilsynet i Aust-Agder, Rune Kristiansen, til fvn.no.

Da den ble oppdaget i fjor var ikke sykdommen sett her i landet siden 1994. Sykdommen hadde sitt utspring i Aust-Agder, og førte til at over 3000 bikuber ble destruert i Aust-Agder. Over 30 birøktere i Aust-Agder og sju i Vest-Agder måtte avlive alt de hadde av bier, og birøkterforbundet brukte ord som katastrofe om situasjonen.

- Aust-Agder var i en særstilling, og det er derfor blitt laget en egen forskrift som gir forbud mot å flytte bier og utbygde vokstavler innen og ut av Aust-Agder fylke. Vi vil også sjekke alle bikuber i fylket, forteller Kristiansen.

Dermed går man en hektisk periode i møte i Aust-Agder.

— Man kan kun ta prøver i kubene når det er yngel i kuben. Sykdommen vises nemlig kun på yngelen. Så nå venter vi til dels på at kuben skal komme i gang, og dels på at det skal blir fremkommelig frem til der kubene står. Vi håper å være ferdige med kartleggingen og prøvetakningen før 1.juni, og det gir oss et vindu på seks til syv uker, sier distriktssjefen.

Det er derfor viktig at alle som holder bier registrerer sine bikuber. Slik kan Mattilsynet få en oversikt over de som holder bikuber. Det vil være en hjelp i bekjempelsen av åpen yngelråte, og kan forhåpentligvis hindre spredning til andre deler av landet.

— Det er registreringsplikt, og vi skal ha beskjed. I prinsippet er det nok at det står en smittet kube som vi ikke får beskjed om og så er alt arbeidet og ressursene vi har lagt ned forgjeves, forklarer Kristiansen.