KRISTIANSAND: – Dette høres helt utrolig ut. Jeg er ikke bare overrasket, jeg er svært overrasket, sier Jørgen Kristiansen, gruppeleder for KrF i Kristiansand bystyre.

Da han åpnet Fædrelandsvennen i går og fikk se oversikten som kommunens enhet for bolig— og tjenestetildeling (ebt) har utarbeidet, trodde han knapt sine egne øyne. Oversikten viste at det bare er 11 personer som venter på korttids- eller langtidsplass i omsorgsboliger eller sykehjem. Samtidig viser oversikten at behovet for sykehjemsplasser er dekket fram til 2020. Fædrelandsvennen har ringt gruppelederne i bystyret for å høre om ebts virkelighetsbeskrivelse av eldreomsorgen, stemmer med deres. Og det gjør den ikke.

– Gledelig

– Vi hadde budsjettmøte med Høyre i fjor høst der vi la inn penger til nytt sykehjem allerede i 2014. Ebts tall betyr kanskje at vi kan utsette den byggingen noe, og heller satse på ny flerbrukshall i Randesund, sier Kristiansen.

Han trodde kommunen hadde for få plasser, og velger faktisk å ta tallene fra ebt med en klype salt – inntil videre.

Aase Paulsen, gruppeleder for Ap, kjente heller ikke til at situasjonen er slik som ebt beskriver den.

– Nei, de tallene kjenner ikke jeg til, og hvis de stemmer blir jeg gledelig overrasket.

– Hva har vært ditt inntrykk?

– Jeg har hatt inntrykk av at det var flere som ventet på plasser. Det er imidlertid veldig viktig at dette kommer fram, slik at vi får oversikt over situasjonen, sier Paulsen.

Demokratenes Vidar Kleppe påstår at dette bare er «tenk på et tall»-oversikt:

– Lavere enn norm

– Terskelen for å få plass er altfor høy. I mange år er jeg blitt kontaktet av så mange folk som er lei seg for at de ikke får sykehjemsplass. Poenget er at ebt gir tilbud i hjemmet når de ikke kan tilby sykehjem. Det er klart at det er stor mangel på sykehjemsplasser i Kristiansand, men det er vanskelig å få total oversikt på grunn av det ventelistesystemet som kommunen har.

Inger Skeie Hansen er gruppeleder for Høyre: – Jeg er kjent med at Kristiansand kan tilby sykehjemsplasser til omtrent 18 prosent av den eldre befolkningen, som er prosentsatsen staten har som retningsgivende. Men i antall omsorgsboliger ligger vi mye lavere enn den statlige normen, sier Skeie Hansen.

Hun bekrefter at Høyre og KrF har lagt inn penger i budsjettet for nytt sykehjem i 2014. – Jeg trodde at det måtte bygges et nytt sykehjem i hver periode fremover. Det er det politikerne forholder seg til, sier Skeie Hansen.

– Ante ikke

Omtrent samme svar gir Hans Petter Horve, gruppeleder for MDG, Odd A. Salvesen gruppeleder for Pp, Harald Hageland gruppeleder for SV og Dag Vige, gruppeleder for Venstre. Sistnevnte sier: – Jeg ante ikke at dekningen var så god. Det stemmer ikke med det inntrykket jeg har fått.

Samtidig understreker Vige at bruk av ventelister ikke er noen god løsning, og at kombinasjonen sykehjem og hjemmebaserte tjenester er den beste.

Julie Nilsen, gruppeleder for Sp, vet at ebt mener de har nok plasser, og er ikke overrasket over tallene.

Geir Sandvik, KrF, som er utvalgsleder for helse- og sosialstyret sier dette: – Ja, jeg er kjent med at vi er forholdsvis godt dekket på sykehjem, men i manko på omsorgsboliger i Kristiansand.

Han mener det er god oversikt over situasjonen i ebt, og at det ikke behov for politisk innblanding.