GRIMSTAD: De 15 arbeiderne var engasjert gjennom firmaet Mülti-Trans som slo seg selv konkurs i februar i fjor. Underveis i veibyggingen hevdet arbeiderne at de ikke fikk den lønna de hadde krav på.

Advokat Arvid Kjærvik.

Arbeidstilsynet aksjonerte mot selskapet i juni 2009. Hele 40 ringpermer ble beslaglagt, skriver Agderposten. Razziaen avdekket av firmaet skyldte de ansatte langt mer enn først antatt. Utebetalingene uteble, og i februar slo firmaet seg konkurs. Saken ble dermed oversendt Nav Lønnsgaranti.Men Nav mener arbeiderne ikke har krav på penger og viser til regelverket som krever at arbeidstakere går til rettslig skritt innen fire måneder etter at lønnskravet er forfalt. Dette ble ikke gjort, og dermed har Nav avslått kravet på 1.976.000 kroner.

— Det kan være flere grunner til at det gis avlsag på søknader om lønnsgarantidekning. Vi ønsker ikke å gå inn i de enkelte sakene, sier avdelingsdirektør Mette Bøhn ved Nav Lønnsgaranti.

E 18-arbeidernes tidligere advokat, Arvid Kjærvik, har følgende kommentar.

— De har brukt sin egen fritid for å bygge vei for oss.

Saken er blitt klaget inn til samferdselsministeren, men heller ikke hun vil hjelpe. «Slik du beskriver saken, kan jeg ikke se at det er samferdselsministeren som kan hjelpe deg», skriver Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) i et svarbrev til en av arbeiderne.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) mener saken er direkte pinlig.

— Dette er bare trist og leit. Jeg tar gjerne en gjennomgang med de involverte, men er ingen jurist og forsiktig med å love for mye. Men jeg ønsker av hele mitt hjerte at disse menneskene skal få oppleve litt rettferdighet. Jeg skammer meg på vegne av Norge. Dette er virkelig dårlig reklame for landet, sier de Ruiter.