VALLE: – Jeg er forbløffet. Helt utrolig at vi lokalt ikke har hørt om dette. Hvilket volum snakker vi om?

Valle-ordfører Bjørgulv S. Lund er overrasket over oppdagelsen han gjorde sammen med Fædrelandsvennen i går: Legger sjåføren bilen midt i veien ved bompassering, er det ingen blinkende lampe som forteller at nå ble bombrikken belastet. Dette fikk ordføreren selv se da han testet påstanden en Fædrelandsvennen-leser tipset om.

STORE BELØP?

Leseren mente at «alle» som har hytte på Hovden vet dette – og gjør det. Dermed mister trolig Setesdal Vegfinans store beløp som skulle bidratt til å gi både Hovden-bilister og andre veifarende bedre riksvei 9 gjennom Setesdal.

– Vi kan jo ha gått glipp av hundretusener, sier Lund.

Undersøkelser som Fædrelandsvennen tidligere har foretatt, viser at Setesdal Vegfinans med bomstasjonen på Hekni er den dyreste av alle bomstasjonene på Sørlandet å drifte. Mer enn hver tredje krone har gått til drift.

REGNING

Det er Aust-Agder fylkeskommune som eier Setesdal Vegfinans. Plan— og samferdselssjef Olav Olsbu i Aust-Agder sier til Fædrelandsvennen at dette var nytt for ham. Etter å ha snakket med Agder bomdrift, som drifter også denne bomstasjonen, sier han at alle som passerer bommen blir fotografert.

– Det kan gå lang tid, men alle som passerer uten at det blir registrert på brikken, får tilsendt regning. Men det forutsetter jo at man kan lese skiltet, sier Olsbu.

SJEKKE RUTINER

– Vår leser sier han har testet ut dette. Han sier han aldri har fått regning?

– Hovedregelen er at det skal sendes regning. Men det kan være grunnlag for å se om det er hull i rutinene. Dessuten har vi jo automatisert bomstasjonen for å få ned driftskostnadene. Da ønsker vi ikke å bruke mye tid og penger på etterbehandling og utsending av regninger. Derfor vil vi nå også se på om det er noe vi fysisk kan gjøre på stedet, sier Olsbu.

STUSSET

– Vi som bor her oppe og har sett den voldsomme trafikken til og fra Hovden i helgene har stusset over at inntektsnivået ikke har vært høyere enn det er. Dersom det er et stort volum over snikingen i bomstasjonen, kan den store andelen driftsutgifter være høyst ufortjent, sier ordfører Bjørgulv S. Lund.