HAMAR/KRISTIANSAND:

I flere år har Helse Sør-Øst prøvd å finne fram til objektive måter å fordele penger mellom sykehusene på. Nå har de landet på en utregningsmåte som årlig skal gi Sørlandet sykehus 240 millioner kroner mer enn i år. Dette er ca. 40 millioner kroner mer enn sykehuset hadde regnet med å få.

Peder Olsen, styreleder for Sørlandet sykehus. Foto: Torstein Øen

– Dette skyldes i første rekke kjennetegn ved befolkningen på Sørlandet, sier Olsen.Nå har altså Sørlandet sykehus fått gjennomslag for at levekårsforholdene i landsdelen må slå ut i høyere tildeling av penger. Økt trygdebruk, økt forekomst av psykiatriske lidelser og mye rusmisbruk på Sørlandet har påført sykehuset forholdsvis større utgifter, som det nå skal få økte budsjetter til å takle.

– De økte rammene vil først og fremst gjøre at Sørlandet sykehus får en sunnere økonomi. Det aller meste må brukes til investeringer, både til medisinsk-teknisk utstyr, men også til oppføring av nytt bygg for psykiatri og rehabilitering. Nå vil det være naturlig å se om vi kan samle rehabiliteringen som foregår på Kongsgård sammen med psykiatrien på Eg. Planprosessen har allerede startet, og det er gitt klarsignal fra Helse Sør-Øst ut fra at dette vil Sørlandet sykehus nå ha økonomisk ryggrad til å tåle, sier Olsen.

Tidligere har vi nevnt at sykehuset samlet vil få ca. 325 millioner kroner mer når ny inntektsmodell er innført. Nå skal sykehuset altså ca. 40 millioner kroner mer, pluss at pengene skal komme raskere. Ca. 100 millioner kroner av de 325 er allerede tilført sykehuset.

Fremover skal Sørlandet sykehus tilføres nye millioner etter følgende tempoplan:

2012: 166 millioner kroner, 2013: 62 millioner kroner og 2014: 10,5 millioner kroner. Fra og med 2014 vil Sørlandet sykehus da årlig få ca. 240 millioner kroner ekstra i forhold til i år.

Saken skal til behandling i styret til Helse Sør-Øst torsdag 14. april.

– Jeg regner med at dette går gjennom, for det ligger et grundig arbeid bak. Det er den samme modellen som departementet bruker for tildeling av penger til de fire regionale helseforetakene, sier Olsen.

– Det har tatt veldig lang tid å få på plass mer rettferdig tildeling av penger til Sørlandet sykehus?

– Det er krevende å lage gode modeller, og saken må sees i det lyset, sier styreleder Peder Olsen.