— Dette er bare et så flott tilbud, skryter Gunnar Martin Sandaker. 42-åringen går på metadon og havnet i rusmiljøet da han var 13 år. Hasj, heroin, sniffing. Det mest er prøvd. Han skulket mye på ungdomsskolen og hoppet av utdanningen.

Hasj-debut på ungdomsskolen

— Jeg har vært her siden det startet i april 2009. Frokosten er et kjempebra tilbud, kvitterer Bjørn Daniel Haugen. 31-åringen går også på metadon. 15 år gammel begynte han å røyke hasj på ungdomsskolen,

MØTEPLASS: Frokosttilbudet hos Frivillighetssentralen er også et fint møtested for stoffmisbrukere i Vennesla. Her er bruker Gunnar Martin Sandaker (t.v.) i samtale med frivillig Kirsti Olsen. Foto: Frode Lindblom

etterfulgt av åtte tunge år med heroin.

Gerd Karen Olsen (33) hasj-debuterte da hun var 16 år og klatret til heroin da hun var 19 år. Denne mandagen består frokosten hennes av to brødskiver med speilegg og ketchup, samt melk.

— Nysgjerrighet

— Hvorfor havnet dere i rusmiljøet i så ung alder?

Svaret er det samme:

— Nysgjerrighet og for gøy, forteller dem.

— Jeg ble samboer med en som røkte hasj. Da måtte jeg prøve også, forteller Gerd Karen Olsen.

— Har dere noen gang angret på valgene dere tok?

— Jeg har tenkt på det, men det er ingen ting jeg får gjort noe med nå uansett, sier hun.

- Min egen skyld

— Det er lett å skylde på at du har hatt en tøff oppvekst og sånn, men at jeg ble stoffmisbruker, er kun min egen skyld. Jeg har de beste foreldrene jeg kan få, sier Bjørn Daniel Haugen.

I Frivillighetssentralens lokaler i taxibygget forteller leder av "Frokosten", Reidun Landsverk Hauge, at mandagstilbudet gjelder alle stoffmisbrukere i kommunen. De som kommer er oftest tunge stoffmisbrukere. Unge misbrukere ser de sjelden eller aldri.

— Jeg tror alle vet om tilbudet vårt, men det er nok en terskel å komme hit første gang. Vi skulle gjerne hatt flere. Her blir alle som kommer vist verdighet og respekt, sier Landsverk Hauge.

Dårlig kosthold

Frivillighetssentralen kjøper inn mat, og noe blir sponset av en lokal butikk. Det siste er mat brukerne kan ta med seg hjem.

Ifølge kommunelege Per Kjetil Dalane har ikke stoffmisbrukere noe som ligner på et normalt kosthold.

— Kostholdet deres er både feil og ensidig. Derfor raser også mange ned i vekt. De bruker all sin energi på å skaffe seg stoff, sier han.