KRISTIANSAND: "Retten bemerker at siktede er en ung gutt med store deler av livet foran seg. Livet har nok ikke alltid blitt slik han hadde håpet og trodd. Ved sin kriminelle løpebane har han nok skuffet mange, men mest seg selv. Retten er overbevist om at det bor mye godt i gutten som han kan bruke til å nå de fremtidsdrømmer han har. Retten vil henstille om at alle gode krefter samler seg om å legge forholdene best mulig til rette for at han kan få et liv fri fra rus og kriminalitet når han kommer ut av fengslet etter endt soning" .

DOMMEREN: Dommerfullmektig Ingulf Nordahl sier at retten er overbevist om at det bor mye godt i gutten. Foto: Hallgeir Oftedal

Det skriver dommerfullmektig Ingulf Nordahl, som administrerte retten da "Petter" ble fremstilt forrige mandag. Nordahl har justert ned påstanden fra politiadvokat Eirik Ramsland med en måned. Dermed skal "Petter" sone resttiden på cirka ti måneder i fengsel, etter at det er gjort fradrag for den perioden han har sittet i varetekt. Nå sitter "Petter" i fengsel ved ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel i Bergen. Der skal han sitte til han er ferdig sonet. Kristiansand tingrett ofret "Petters" fremtid stor oppmerksomhet.

Rullebladet

Retten har gått gjennom "Petter"s kriminelle fortid. "Første dom er fra Kristiansand tingrett 07.03. 2011, der siktede ble idømt betinget fengsel i 90 dager og en bot på kroner 5 000 for vinnings-, narkotika— og trafikkriminalitet. Den andre dommen er fra Sør-Trøndelag tingrett 10.01.2012, der siktede ble idømt samfunnsstraff i 124 timer, for vinnings- volds- og trafikkriminalitet. Straffen er en fellesstraff med overnevnte dom. Tredje dom er fra Kristiansand tingrett 05.03. 2012, der siktede ble idømt samfunnsstraff i 250 timer, for vinnings-, narkotika- og trafikkriminalitet. Straffen var en fellesstraff med overnevnte dom. Den fjerde dommen er fra Kristiansand tingrett 24.07.2012, der siktede ble idømt samfunnsstraff i 420 timer for vinnings-, narkotika- og trafikkriminalitet. Straffen var en fellesstraff med overnevnte dom" .

Tingretten viser til at det er påkrevd med ubetinget fengsel for "Petter", til tross for FNs barnekonvensjon om at barn under 18 ikke skal settes i fengsel.

Forbrytersk forsett

"Det har vært forsøkt ulike reaksjonsformer ovenfor siktede ved flere tidligere dommer og varetektsfengslinger, uten at det har avholdt ham fra å begå nye straffbare handlinger. Siktede har over tid utvist et fast forbrytersk forsett.

Barnevernet har hatt en rekke tvangstiltak og frivillige tiltak ovenfor siktede, men tiltakene har ikke gitt siktede tilstrekkelige rammer til å avholde han fra rus og ny kriminalitet. Siktede har under tiltakene brukt rusmidler, begått kriminalitet og rømt/uteblitt fra institusjon. Retten legger til grunn at barnevernet på det nåværende tidspunkt ikke har tiltak på plass som vil kunne forhindre at siktede begår ny kriminalitet" .

I tillegg til fengselsstraff må "Petter" også betale erstatninger på et par hundre tusen kroner.