AGDER: Hvert enkelt politidistrikt fikk i Statsbudsjettet for 2012 øremerkede midler til nye stillinger beregnet for nyutdannede. Målet var å gjøre noe med det store antallet ferske politifolk uten jobb.

I Agder politidistrikt ble det før sommeren lyst ut seks grunnstillinger som politibetjent 1. Til sammen er det nå kommet inn 161 søknader, der 97 søkere er under 26 år.

Føringene fra Stortinget var klare, men likevel kan ikke politimester Kirsten Lindeberg garantere at hun vil ansette nyutdannede fra Politihøgskolen.

Må følge avtaleverket

— Vi er forpliktet til åansettede best kvalifiserte søkerne. Så vidt jeg kan se, er det flere søkere som har noe erfaring, sier Kirsten Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Ifølge avtaleverket for politiet skal folk tilsettes etter kriteriene ansiennitet, utdanning og skikkethet. Politifolk som i dag har vikariater i høyere stillinger kan altså nå få jobber som var tiltenkt dem uten ansiennitet.

— Det er klart at det er et dilemma. Men det er ikke mulig å gjøre dette på andre måter. Vi har fått et beløp som dekker nye stillinger som skal lyses ut som politibetjent 1-stillinger. Samtidig er vi bundet av avtaleverket, sier Lindeberg.

Hun mener ferske politifolk likevel vil få nytte av de nye stillingene.

— Dersom en søker med erfaring flytter på seg for å søke en av de nye stillingene i Agder, vil det bli en ledig stilling et annet sted, sier politimesteren.

Krever flere stillinger

Ernst Olav Lunde, tillitsvalgt for Politiets fellesforbund i Agder politidistrikt, mener det er en selvfølge at politidistriktene følger avtaleverket for politiet når de nye stillingene skal besettes.

Han mener myndighetene har noe å strekke seg etter, både for å få tilsatt politifolk som i dag ikke er i faste stillinger og de som er uten jobb etter endt utdanning.

— Det er utdannet mange flere politifolk enn det er jobber til. Det samsvarer ikke med de målene som er satt for politiet i opptrappingsplanen mot 2020. Her må det komme økonomiske midler, sier Lunde.

Vil til Sørlandet

Blant søkerne til de seks nye politistillingene er 51 personer interne søkere fra Agder politidistrikt. 57 søkere kommer fra Østlandet, 28 fra Vestlandet og 16 fra Nord-Norge. Ni søkere er fra Sørlandet uten tilknytning til politidistriktet.

— Jeg har aldri opplevdmaken til antall søknader i noen stilling jeg har hatt, sier personalsjef Siren Vetnes Johannessen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen

Hun gikk i vår til politiet fra Mandal kommune.

— Det virker som at politifolk ønsker seg til Sørlandet. Det er vi jo utrolig glade for, sier Vetnes Johannessen.

Klarer ikke mål om politidekning

Målet om to politifolk per tusen innbyggere er ikke sannsynlig å klare i Agder.

Politidirektoratet harsom målsetting at2700 nye politifolk skal ansettes innen 2020. Det vil gi to politifolk for hver tusende innbygger, forutsatt at befolkningsveksten følger prognosene.

I Agder politidistrikt er dette målet langt unna.

— Det er sannsynlig at vi ikke når opp i 2,0 politifolk. Men det er etgodt stykke mellom 1,4,som er dagens situasjon i Agder, og 2,0 sier politimester Kirsten Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Ved utgangen av 2011 var landsgjennomsnittet 1,6 politifolk per tusen innbyggere. Lindeberg sier regnestykket om fremtidig politidekning også inkluderer nasjonale særorgan, som Kripos og Økokrim.

— Vi må derfor ta høyde for dette når vi snakker om fremtidig bemanningsøkning i Agder, sier Lindeberg.

Men allerede i dag mener hun politiet i Agder er underbemannet med tanke stadig flere politioppgaver og voksende befolkning i distriktet.

— I øyeblikket baserer vi oss på en bemanning på totalt 564 årsverk, fordelt på politi og sivilt ansatte. Jeg har gitt uttrykk for at det er et tallsom egentliger under det vi mener er et minimum. Men vi har et merforbruk fra 2010 og 2011 som skal hentes inn, og vi må så lavt i bemanning for å få økonomien i balanse, sier politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt.

Politidirektoratet har opplyst til Agder politidistrikt at de vil kunne forventeenøkning på rundt 150 politistillingerinnen 2020. — Jeg forholder meg til dette nå. Menvi vet at befolkningen i Agder-fylkene øker, og det blir derfor ikke riktig å holde fast itallet 150, sier Kirsten Lindeberg.