KRAGERØ: Det kunne gått riktig galt da store steinblokker raste ut på E 18 mellom Gjerdemyra og Tangenkrysset i Telemark søndag ettermiddag. Personene i bilen slapp med skrekken. Steinblokkene traff campingvogna bak bilen, men ingen personer ble skadet.

Så raset komme

— Jeg hadde ikke tjangs til å stoppe. Så jeg bare tråkka inn gassen og ga det jeg hadde. Og så håpet jeg at jeg skulle unnslippe. Så kjente jeg noen voldsomme røsk bak fra campingvogna. Og jeg kjente antakelig også at steiner traff felgene på bilen, sier sjåføren av bilen, Kåre Hilmar Flåtin, til NRK.

Han forteller at campingvogna fikk store skader på et av hjulene og understellet som en følge av raset.

Geolog i Statens vegvesen, Audun Langelid, snakket med Flåtin like etter raset. Han fortalte da at han ante fred og fare da plutselig kona skrek at det raste i fjellsida.

— Kona til sjåføren så raset kom ned skråningen. Hun skrek til mannen sin som reagerte med å tråkke gassen i bånn. Like etterpå hørte de et kraftig smell i campingvogna, forteller Langelid til Fædrelandsvennen.

Kona, Anna Flåtin, sier til NRK at hun var skrekkslagen da hun så steinraset komme nedover fjellsiden.

– Jeg klamret meg fast da den grå massen kom ned. Lyktestolpene stod og svaiet nedover hele veien, sier hun.

Åpnes trolig til helgen

De store steinblokkene stengte hele det ene kjørefeltet på stedet. Resten av ettermiddagen var det manuell dirigering på stedet.

Veien er nå helt stengt i området, og det er skiltet omkjøring via Sannidal på fylkesvei 38 og fylkesvei 363. Omkjøringen tar bare omkring fem minutter ekstra i kjøretid. Både personbiltrafikken og tungtrafikken er omdirigert den samme veien.

— Vi har nå fått inn fjellsikringspersonell som sikrer fjellsiden både maskinelt og med spettrensk. Planen er å få sikret området slik at vi kan åpne strekningen før helgetrafikken setter inn. Forhåpentligvis er veibanen åpen igjen fra fredag klokka 12 til mandags morgen, forteller Langelid til Fædrelandsvennen.

Sikringen vil trolig også pågå en stund ut i neste uke, men Langelid er usikker på hvor lang tid fjellrenskerne trenger.

I gang med arbeidet

Byggeleder i Statens vegvesen, Torgeir Haugland, opplyser ved 19-tiden at arbeidet med å renske fjellsiden var i gang.

— Vi har fått slått ned en del og rensket litt opp. Etter hvert må vi inn med litt større maskiner, så da må veien stenges. Jeg tør ikke love noe, men planen er å åpne for trafikk i begge retninger til fredag, sier Haugland.

Han kan foreløpig ikke svare på hvor lang tid arbeidet vil ta.

— Det er litt uklart hvor stort omfanget av sikringen vil bli. Her blir veien til mens vi går, sier Haugland.

Har vært ras tidligere

Det har vært ras på det aktuelle stedet tidligere, men da i langt mindre omfang. Langelid tror store værvariasjoner har utløst fjellraset.

— Været har den siste tiden vekslet fra regn og kaldt, til varme og solskinn. Det er nok noe av årsaken, mener geologen.