LESE MED LUPE: Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen vil lese politiets instruks med stor interesse, og griper inn ved behov. (Arkivfoto: Torstein Øen) Foto: Torstein Øen, arkivfoto

KRISTIANSAND: – Kommer det en instruks eller et direktiv fra politimesteren i Agder som er i strid med sentrale føringen fra Riksadvokaten, så er det min oppgave å gripe inn, sier Erik Erland Holmen til Fædrelandsvennen.Småkriminalitet skal henlegges. Fredag i forrige uke kunne Fædrelandsvennen fortelle at Agder politidistrikt i disse dager utformer en liste over hvilke forbrytelser som skal prioriteres, og hvilke som kan henlegges. I hovedtrekk skal småkriminalitet henlegges på grunn av manglende etterforskningskapasitet.

Skal etterforske færre voldtekter og mindre vold

Ved voldssaker med uoversiktlige og svake bevis, behov for avhør over distriktsgrensen og i saker hvor fornærmede nekter å avgi forklaring, skal kriminalsjefen forespørres for ressursmessig vurdering. Dette gjelder også i voldtektssaker dersom offeret ikke er samarbeidsvillig eller motsetter seg undersøkelse ved voldtektsmottak.

Stor interesse

– Jeg ønsker ikke å kommentere et utkast. Men når instruksen foreligger, vil jeg lese innholdet med stor interesse, sier Holmen.

Politimester Kirsten Lindeberg sier at førstestatsadvokat Erik Erland Holmen er gjort kjent med prioriteringslisten og er blitt brukt som en referanseperson i arbeidet.

– Vi har hatt en dialog med statsadvokat Erik Erland Holmen under arbeidet, og Statsadvokaten skal vurdere instruksen når den er ferdig. Er den i strid med føringer fra Riksadvokaten, så får vi høre det, sier Lindeberg.

Politiet og småkriminalitet (Fædrelandsvennens leder)

Flere sentrale stortingspolitikere har reagert på det de oppfatter som en nedprioritering av både volds— og voldtektssaker i Agder politidistrikt. Leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, skal i morgen sende brev til justisminister Knut Storberget hvor hun uttrykker bekymring for politiets planlagte prioritering i Agder.

Holmen peker på at Riksadvokaten har pålagt politimestrene å prioritere alvorlige voldssaker og sedelighetsforbrytelser.

– Da kan ikke politiet lage instrukser som avviker fra de føringer Riksadvokaten har gitt. Statsadvokaten forventer at det endelige produktet tar hensyn til de gjeldene føringene fra Riksadvokaten om prioriteringer, sier Holmen.

Førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet uttalte fredag at Riksadvokaten kun legger seg opp i prioriteringen av de mest alvorlige sakene. I 98 prosent av sakene står politimesteren fritt.

– Når det gjelder nedprioritering av saker har Riksadvokaten sagt at ingen kriminalitetsområder må ligge helt åpent over tid, sa Strand til fvn.no.

- Går ut over rettssikkerheten

Åse Michaelsen: - Må sette klare krav til hva politiet skal levere

I tråd med pålegg

Politimester Kirsten Lindeberg mener spesialinstruksen er helt i tråd med prioriteringspåleggene fra Riksadvokaten.

– Ingenting av det vi foreslår strider med Riksadvokatens føringer. Spesialinstruksen starter med dette. Grove voldssaker og alvorlige seksualforbrytelser er høyt prioriterte saker.. Men vi er tvunget til å se på hvordan vi prioriterer våre ressurser slik at vi får mest ut av pengene. Dette er ingen ideell situasjon. Jeg skulle gjerne ha sett at politidistriktet hadde så mye penger at flere saker kunne etterforskes, men slik er det ikke, sier Lindeberg.

Lindeberg: - Betyr ikke at det blir fritt frem

Politimester Kirsten Lindeberg beklager sterkt at agderpolitiets prioriteringsliste er gjort kjent gjennom media før den er klar, men sier hun tar med seg reaksjonene i det videre arbeidet.

– Reaksjonene påvirker ikke vårt interne arbeid med spesialinstruksen, men vi tar med oss innspillene i den videre prosessen. Vi var forberedt på reaksjoner. Men det beklagelige er at reaksjonene er basert på et uferdig produkt. Først når instruksen er endelig, vil det vise seg om dette er så kritikkverdig som enkelte hevder, sier Kirsten Lindeberg.

Agder politidistrikt har ikke tidligere hatt en skriftlig instruks som sier hvilke straffesaker som skal prioriteres.

– Det som utløste arbeidet med instruksen var regnskapet for 2010. Vi hadde et overforbruk i forhold til tildelt budsjett. I tillegg har ledere og mellomledere i politidistriktet etterspurt et dokument som forteller hvilke saker som har forrang og hvilke som skal nedprioriteres, sier Lindeberg.