VANT VOTERINGEN: Terje Næss (Ap) ber om ordet i gårsdagens formannskap. Ved siden av sitter Jannike Arnesen, Abdullahi Mohamed Alason, Eirik Dåstøl Langeland (alle fra Ap) og Eva Kvelland (V). Foto: Vegard Damsgaard
Dag Vige (V) fikk viljen sin i formannskapet, etter at han reiste interpellasjon i februar. Det etableres en sanitærbrakke for tiggerne her på KMV-området, til venstre i bakgrunnen. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — To ganger har det skjedd meg at eldre tar drosje til butikken, fordi de ikke tør gå selv på grunn av tiggerne. Det er snakk om 70 meter, midt på lyse dagen! Når tiggerne ser folk med rullator, vet de at de ikke kan rømme. Da sitter de på dem som klegger til de får noe til slutt, uttaler bystyrerepresentant Frank Nilsen til Fædrelandsvennen.

Mandag kveld, under Høyres gruppemøte, fortalte drosjesjåføren om i alt fire selvopplevde episoder de siste par månedene som setter tiggerne i et lite flatterende lys. Ved to anledninger har han sittet i bilen og sett tiggere henge over to rullatorbrukere, hvorpå han har kommet dem til unnsetning.

Tok 83-åringens veske

Det Nilsen fortalte gjorde åpenbart inntrykk på partifellene i Høyre. I gårsdagens formannskapsmøte viste først gruppeleder Hans Otto Lund, deretter ordfører Arvid Grundekjøn til drosjeepisodene. De har dessuten mottatt telefoner selv.

— Senest i går ettermiddag ringte en mann og sa at hans 83 år gamle mor var frastjålet en veske, av personer som av utseende kan knyttes til tiggermiljøet, fortalte ordføreren.

Likevel sa formannskapet ja til sanitærbrakka, med åtte (Ap, KrF, V) mot fem (H, Pp, uavh.) stemmer. Med de samme fem stemmer ble vedtaket anket inn for bystyret neste uke.

- Uansett vil noen rammes

Frank Nilsen sier han først var innstilt på å gi tiggerne bedre sanitærforhold, men at han nå har snudd. Han frykter økt tilstrømming.

— Men dette er jo å straffe en hel gruppe for enkeltpersoners oppførsel?

— Blås i det. Uansett hva man gjør, vil noen rammes. De får ta litt indrejustis og sørge for at dette ikke skjer igjen. Når eldre mennesker som har bodd i landet hele sitt liv nå føler utrygghet, må vi reagere, mener 62-åringen.

Formannskapets flertall vil nødig stemple en gruppe som banditter.

— Folk er folk, det gjelder også tiggere. Jeg er takknemlig for flertall for å gi disse, de kanskje mest utstøtte i Europa, et minimum av verdighet. Vi gir de et anstendig tilbud. Noe mer handler ikke denne saken om, sa Terje Næss (Ap).

Ikke rolige på ferie

Toalett- og dusjfasilitetene på KMV-tomta har en kostnadsramme på 300.000 kroner. Brakka skal plasseres bare et par hundre meter unna der mange tiggere fra tid til annen har tilhold, under Vesterveibroa.

Abdullahi Alason påpekte at nordmenn i utlandet ikke alltid går stille i dørene, de heller.

— Nordmenn er ikke rolige når de er på ferie. Vi er synlige, men vi blir ikke forbudt av den grunn, uttalte Ap-politikeren.

— Det er kanskje en dårlig løsning, men det er likevel den eneste løsning. Dette handler om mennesker som er her lovlig, som driver lovlig virksomhet, sa Eva Kvelland (V).

KrF har tvilt seg fram til sin holdning.

— Vi skal ikke være naive. Det er kriminalitet forbundet med denne gruppen. Men det er en politisak, og kriminelle skal sendes ut av landet. Om vi om ett år ser at dette ikke fungerer, er vi i KrF de første til å reversere vedtaket, poengterte varaordfører Jørgen Kristiansen.