FARSUND: Natt til 14. februar i år skal pleieren ha blitt oppdaget av en kollega, etter å ha bundet hendene på en dement pasient til sengehesten ved Farsunds Omsorgssenter.

Var vanlig

Ifølge kollegaen forklarte nattevakten seg med at det var vanlig å gjøre dette med pasienten, da denne ofte var urolig og utagerende. Dette kommer fram i dokumenter fra Fylkesmannen i Vest-Agder som avisen Lister har fått tak i.

Kollegaen varslet hendelsen til enhetslederen ved omsorgssenteret. Tre dager senere fikk nattevakten et brev fra kommunen hvor det sto at vedkommende ble vurdert oppsagt.

«Klar sannsynlighetsovervekt»

I mars hadde kommunen gjort ferdig sine undersøkelser i saken, og fant ut at det var «klar sannsynlighetsovervekt» for at pleieren hadde bundet pasienten. Avgjørelsen ble gjort med bakgrunn i forklaringen til varsleren.

– At vi har valgt å gi vedkommende avskjed, gjenspeiler alvoret i situasjonen, sier personal— og organisasjonssjef Olaf Eikeland i Farsund kommune til avisen Lister.

Hevder uskyld

Nattevakten har hele tiden hevdet sin uskyld, og har satt spørsmålstegn ved varslerens troverdighet.

Nattevaktens advokat, Andreas Bjørn Salvesen, forteller til avisen at en av de to må snakke usant, og at det bevismessig byr på utfordringer.

– Hvorvidt dette vil bli prøvd for retten er ikke tatt stilling til ennå, forteller advokaten til avisen.

Varslet Helsetilsynet

Farsund kommune har nå varslet saken til Helsetilsynet som nå har åpnet en tilsynssak.

– Vår oppgave er å vurdere om det har foregått brudd på helsepersonelloven. Vi vurderer hele hendelsen, og ser på både systemperspektivet og de personene som er nærmest hendelsen, sier seniorrådgiver Kristin Aarsland i Helsetilsynet.

Nattevakten risikerer dermed blant annet inndragelse av autorisasjonen.