Torsdag 25. november like før klokka 14 fikk politiet melding fra en bilfører som var på E39 like vest for Kristiansand, at en bilfører nettopp hadde kjørt ut fra industriområdet på Mjåvann i retning mot Kristiansand.

Ifølge dommen skapte bilisten en rekke farlige situasjoner på veien. «Bilens ene forhjul manglet dekk og ble kjørt kun på felgen.

Mannen, som fulgte bilen fram til tiltaltes bopel ved Kongsgård, karakteriserte dette som galmannskjøring. Tiltalte hadde store problemer med å holde bilen i kjørebanen, og ved flere avkjørsler klarte han akkurat så vidt å få bilen klar av stolpene/skiltene som markerte avkjørslene.

I en rundkjøring holdt han på å kjøre i rabatten, og i en annen kjørte han inn i en kantstein på høyre side.

Politiet kom til tiltaltes bopel kl. 13.51 og fikk etter noen få minutter fysisk kontakt med tiltalte. Han luktet da sterkt av alkohol og erkjente også på stedet at han hadde drukket etter at han kom hjem. I stuen observerte politiet både en rødvinsflaske og en flaske vodka. Tiltalte forklarte at han kvelden før hadde drukket vodka og at han nå hadde drukket 1 ½ glass rødvin.

Blodprøve tatt kl. 14.20 viste en alkoholkonsentrasjon i blodet på 2,61 promille».

Ifølge tiltaltes forklaring i retten kom han litt for langt ut i veien da han møtte en trailer, og støtte mot en stolpe. Det oppsto bare en mindre karosseriskader.

Hørte en lyd

Ifølge tiltalte var «dekket var helt, og det var først på Vesterveien tiltalte forklarte at han hørte en lyd. Bilen var god å kjøre, og da det var vanskelig å stoppe der, valgte han å kjøre hjem.

Vitnet som kjørte like bak, forklarte at han så at dekket var flatt etter påkjørselen på stolpen, noe han så da bilen svingte til høyre ut fra industriområdet. Etter kort tid, før meieriet og innkjørsel til Kartheia, falt gummien av hjulet. Ifølge vitnet var det flere langs veien som reagerte på tiltaltes bil og kjøringen som medførte mye støy.

Bilen hadde i tillegg til manglende dekk en godt synbar karosseriskade ved at deler av skjermen var borte og en annen del sto rett ut til siden».

Drakk ikke før kjøringen

Ifølge dommen nektet den tiltalte for å ha drukket før kjøringen, men det ble han ikke trodd på av tingrettsdommer Marit Thorvaldsen og meddommerne Mikal Gustav Hansen og Hildegunn Kjelland. Retten merker seg blodprøveresultatet og at konsumering av et til to glass rødvin etter hjemkomst ikke kan resultere i 2,61 i promille.

Tingretten har funnet det skjerpende at mannen at promillen var høy, og at den domfelte skapte trafikkfarlige situasjoner.

64-åringen er nå i en rehabiliteringssituasjon i forhold til misbruk av alkohol og piller. Han ble dømt til 36 dagers betinget fengsel med to års prøvetid. I tillegg må han betale 27.000 kroner i bot. Førerretten er inndratt i to og et halvt år.

Aktor i saken var politiadvokat Folke Åmlid, mens forsvarer var advokat Sverre Nordmo.