Lillesand: — Vi er klare til å møte norsk politi når som helst. Vi spiller med åpne kort, og deler alt vi har hatt av informasjon. Vi er til deres disposisjon, og det vet de, sier Hallgeir Øygarden, faren til 20-åringen.

Han forteller at de nå avventer hva norsk politi vil gjøre.

- Kjeltring.

  • Vi forholder oss til norske myndigheter. De er klar over hvor hun er. All hylingen og skrikingen fra Sør-Amerika får bare være, sier Øygarden, som sier de har kontinuerlig kontakt med norsk politi.

Søndag ankom den kokaintiltalte kvinnen fra Høvåg Norge. Statsadvokat i Cochabamba, Claudia Manchilla, sa til norske medier mandag at hun ville kontakte Interpol for å få 20-åringen arrestert. Manchilla sa hun så svært alvorlig på dette.

— Statsadvokaten i Bolivia er ikke til å ta alvorlig. Hun prøvde å presse oss for penger, og er en kjeltring. Hun får bare hyle og skrike som hun vil, sier Hallgeir Øygarden, faren til 20-åringen.

Glede.

Øygarden forteller om stor gjensynsglede i familien da eldstedatteren kom hjem. Hun har ikke sett sine to søsken på to år. Lillebroren er nå snart fire år.

— Det var stort å møte småsøsknene. Det var sterkt for henne å komme hjem, sier faren.

Selv har han jobbet for å få datteren renvasket og å få henne hjem kontinuerlig de siste årene.

— Vi er langt fra ferdige, men det er mye enklere å forholde oss til norske myndigheter enn bolivianske. Vi får bare stole på at hun får en rettferdig behandling, det er det eneste vi har bedt om hele tiden. Men det er veldig godt å få henne hjem. Veldig godt, sier han.

Usikker.

20-åringen ble utsatt for flere drapstrusler mens hun satt fengslet i Cochabamba. Hun har ikke fått noen trusler etter at hun kom hjem, men foreldrene hennes er usikre på hva de tenker om sikkerheten hennes. De har ikke fått politibeskyttelse.

— Men vi vet hvor vi skal ringe hvis det skal være noe, sier faren. Datteren får likevel ikke bevege seg fritt rundt.

— Hva tenker dere om at de andre to tiltalte frykter strengere straff på grunn av hun rømte?

— Med tanke på hvem hun mener var ansvarlig for dette, har vi ikke dårlig samvittighet for noen her. Om det blir verre for de er ikke noe som bekymrer oss noe særlig, sier Øygarden.

- Spekulasjoner.

Han forteller at datteren er oppgitt over mye spekulasjoner og feil i mediene.

— Vi har aldri sagt at hun har brukt nødpasset for å komme seg ut av Bolivia. Der kan man spasere gjennom grensa uten pass. Det er kun spekulasjoner fra norsk presse. Ingen andre enn noen ytterst få vet hva som egentlig skjedde, og sånn skal det forbli.

— Gikk hun over grensen uten å bruke pass?

— Det vil jeg ikke si noe om, men det jeg sier er at du trenger ikke pass for å komme deg ut av Bolivia. Alle slags pass kan skaffes. Men det er klinkende klart at norske myndigheter ikke er involvert på noe vis, sier han.

— Hvorfor ikke fortelle hva som skjedde for å unngå spekulasjoner?

— Nei, det vil jeg ikke.

— Var hun redd underveis?

— Det vil alltid være en risiko forbundet med noe slikt. Dette er ingenting hun tar lett på, sier Øygarden.

Tre norske kvinner ble pågrepet med 22,4 kilo kokain i bagasjen i Cochabamba, Bolivia i mai 2008. De ble fengslet og senere tiltalt.

Rettssaken mot dem startet opp i desember, men ble utsatt til april etter kort tid i rettssalen.

Den ene av de norske kvinnene, en 20-åring fra Høvåg, rømte fra Cochabamba, og kom søndag hjem til Norge.

Kripos avventer boliviansk politi før de tar stilling til hva de skal gjøre. Kvinnen har formelt status som siktet i Norge.