22 millioner mennesker har allerede dødd av aids, og flere står for tur. Epidemien har best grep i fattige land, der mennesker har liten tilgang til informasjon om sykdommen. Det finnes mange barrierer å bryte før hjelpen fra frivillige organisasjoner som Kirkens Nødhjelp viser gode nok resultater.En av disse barrierene er skammen rundt sykdommen. I mange land og kulturer er hiv og aids taushetens sykdom. Å få konstatert hiv eller aids fører til utstøttelse fra resten av samfunnet. Det finnes ennå ikke medisiner som kan kurere hiv og aids, men det finnes kurer som kan dempe symptomene og forlenge livet. Disse medisinene koster rundt 7000 kroner i måneden, og er derfor bare en drøm for de fleste syke.Hva er hiv?

Hiv er en forkortelse for Human Immunodeficiency Virus, eller menneskelig immunsviktvirus. Det angriper deler av immunforsvaret. Hiv smitter gjennom blod og ubeskyttet sex. Man kan ha hiv-virus i kroppen i mange år uten å bli syk.Symptomer på hiv er feber, hodepine, muskelsmerter, sår hals, nattesvette og sopp i munnen. Hetetokter, hurtig vekttap, tørr hoste og trøtthet kan være andre symptomer.Hva er aids?

Aids er en forkortselse for det engelske begrepet Aquired Immunodeficiency Syndrome, på norsk kalles det ervervet immunsviktsyndrom.Overgangen fra hiv til aids er glidende og går over tid. Som regel må det en stor eller flere små infeksjoner til for at diagnosen aids skal stilles.Hvor i verden er hiv og aids mest utbredt?

Afrika sør for Sahara er verst rammet, med 25.3 millioner hivsmittede. I sør— og sørøst-Asia er tallet 5.8 millioner smittede, mens det i Latin-Amerika bor 1.4 millioner med sykdommen. Totalt i verden er 36.1 millioner mennesker hivsmittede, i følge tall fra Kirkens Nødhjelp.Hvordan smitter hiv?

Hiv smitter gjennom ubeskyttet sex og blodoverføringer. Et barn kan også smittes av sin mor under svangerskapet, fødselen og ammingen. Man kan beskytte seg fra hiv ved å bruke kondom under samleie, og ved å bruke rene sprøyter som ingen har brukt før deg. Med riktig medisinsk behandling kan sjansen for at en hiv-positiv mor føder et hiv-positivt barn komme ned til under 1%.Hvordan smitter IKKE hiv?

Man kan bruke samme toalett som en hiv-smittet. Man kan drikke av samme glass, kysse og ligge sammen med en hiv-smittet med kondom uten å bli smittet.Hiv i Norge:

I følge TV-aksjonen er 2256 personer i Norge smittet av hiv siden de første tilfellene ble oppdaget på 1980-tallet. 541 mennesker er til nå døde som følge av aids.