MARNARDAL: — Nærkontakten med ulven resulterte i at jaktlaget fulgte sporet hele natta, slik at jakten ikke måtte starte på nytt søndag morgen. Nå begynner jegerne å bli slitne av mangel på søvn, sier jaktlagets pressetalsmann Helge Sandåker.

Selv om jaktlaget ikke kunne se ulven lørdag kveld, viste peileutstyret at den ikke var langt unna. Problemet for jegerne var at ulven beveget seg i et ulendt terreng og gjorde det umulig å komme på skuddhold.

— Ulven holder et høyt tempo. Den har beveget seg kontinuerlig. Under jakten har den flyttet seg ei mil i døgnet. Det har gjort jakta spesielt vanskelig. Nå kan det bli spørsmål om vi har råd til å fortsette jakten. Det er vi nødt til å diskutere med Fylkesmannen i morgen, sier Helge Sandåker.

Sandåker uttaler at han hadde ønsket et dobbelt så stort jaktlag som det som er i aksjon, men det er umulig på grunn av mangel på ressurser. Det er ikke penger til å lønne jegerne. De får bare en kompensasjon som dekker utgiftene de har til jakten.

— Jakten på den radiomerkede ulven er den første ulvejakten i Norge. Derfor hadde vi forventet at staten hadde gitt oss de nødvendige ressursene til å gjennomføre jakten, men det har vi hittil ikke fått, sier Helge Sandåker. Han minner om at fellingstillatelsene som ble gitt for to ulver på Østlandet, ble trukket tilbake. Sandåker mener at jakten på ulven i Vest-Agder ikke kan sammenlignes med jakten på hybridene(blanding av ulv og hund) på Østlandet.

Det er rovviltutvalget i Vest-Agder, der Sandåker er formann, som betaler jaktlaget. I år har utvalget fått 35.000 kroner til disposisjon av direktoratet for naturforvaltning. Mesteparten av beløpet er satt av til opplæring av hund som kan finne kadavre.

— Vi opplever det som direktoratet ikke tar oss alvorlig. Vest-Agder er ett av fylkene som har rapportert størst tap på grunn av rovviltskader. Problemet har vært at vi sliter med å dokumentere tapene. Døde dyr forsvinner raskt i naturen, sier Helge Sandåker.

Rovviltutvalget hadde forventet en dobling av tilskuddet fra direktoratet i år, men opplevde tvert imot at tilskuddet ble redusert med 25 prosent.

I fjor ble det utbetalt 1,7 millioner kroner for rovviltskader i Vest-Agder. Sandåker mener derfor det er god grunn til å hevde at rovviltutvalget behandles useriøst når direktoratet bare ga et tilskudd på 35.000 kroner til forebyggende arbeid. Han synes det er urimelig at rovviltutvalget i Aust-Agder fikk et langt høyere beløp til tross for at rovviltskadene bare ligger på halvparten i nabofylket.

— Vi har bedt direktoratet om en begrunnelse for måten vi er behandlet, men venter fortsatt på svar. Mangelen på penger gjør at vi setter vår lit til at Fylkesmannen kan bla opp penger til å fortsatte jakten, men det vil være av bevilgninger som allerede er disponert til andre formål. Det vil bli en upopulær beslutning i mange kretser, sier Helge Sandåker.

Den radiomerkede ulven har beveget seg i samme område som den har vært registrert i den siste måneden. Ruta har strukket seg mellom Songdalen, Vennesla, Marnardal og Audnedal. Sandåker håper på at jakten kan fortsette hver dag inntil ulven er felt. Fellingstillatelsen går ut 31. mai, men Sandåker regner med at det ikke vil by på problemer å få ny fellingstillatelse.

— Det finnes forholdsvis få jegere i Vest-Agder som er skolert for ulvejakt. Å trekke inn erfarne jegere fra andre steder i landet, har vi ikke råd til. Skal jakten fortsette hver dag, må jegerne ta fri fra jobb. Det er et forhold vi må diskutere med Fylkesmannen om det er penger til, sier Helge Sandåker.

Fredag fikk den radiomerkede ulven hjelp av elektriske gjerder i kampen for å holde seg unna skuddhold. Jegerne trodde de var på sporet av ulven, men det viste seg at det var elektriske gjerder som slo inn på peileutstyret.