KRISTIANSAND: – Jeg kan ikke tenke meg en bedre dag å ha bursdag på. Det er Norges nasjonaldag og min dag, smiler bursdagsbarnet Cecilie Chakram-Nybru som fyller 25 år i dag.

Dette er fjerde året hun samler sine nærmeste i Kristiansand til dobbel feiring: Bursdag og 17. mai-frokost.

Når Fædrelandsvennen møter henne i leiligheten på Oddemarka tar hun imot flere gjester hun ikke har sett siden pandemien.

Feirer 17. mai for første gang

For Ortensia Ferhati (23) er 17. mai også ekstra spesiell.

Hun er utvekslingsstudenten fra Albania og er med på sin aller første tradisjonelle feiring av Norges nasjonaldag.

– Jeg synes det er interessant at russen skriver på buksene til hverandre. Jeg liker korpsene og bunad som tradisjon på nasjonaldagen, sier Ferhati som selv tar en mastergrad i fiolin ved UiA.

Albanske Ortensia Ferhati (t.v) feirer 17. mai for første gang sammen med verten Cecilie Chakram-Nybru (t.v). Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Hun er imponert over hvor stor feiringa er i Norge sammenliknet med hjembyen Tirana.

– Det er konserter og dans i tradisjonelle folkedrakter. Etter at presidenten har sunget nasjonalsangen feirer vi med venner i byen. Det vi har til felles er at vi fester og drikker hele dagen, ler Ferhati.

Sørlandsparet Mats Peersen (29) og Jenny Hegg (23) er glad verten på Oddemarka holder på tradisjoner de selv holder nært.

Hemmelige utfordringer

Det er klirrende glass og latter som fyller leiligheten på Oddemarka. Flere nye ansikter. Andre ansikter man ikke har sett siden pandemien brøt ut.

– Alle er så glade i dag, sier en glisende Signe Smittil før hun fyller et glass med champagne og appelsinjus.

På lappene står det hemmelige utfordringer alle må gjøre gjennom dagen.

– Noen må reise seg tre ganger under frokosten og rope skål. Bruke serviett som hatt. Eller ta en vits i plenum. Det er fint med aktiviteter når ikke alle rundt bordet kjenner hverandre, sier hun latterfull.

Utover kvelden vil det bli quiz, potetsekk-løp og dra til sentrum for å se tog.

Fra venstre: Jørgen Kristoffersen, Ortensia Ferhati, Jeanette Vatland, Simen Olsen, Trine Lise Nybru, Signe Smittil, Cecilie Chakram-Nybru, Torkel Reinhartsen, Mats Peersen, Jenny Hegg og Troy Bølstad Karlsen. Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Men før alt braker løs, skåles det med boblende champagne og hurrarop i kor.

– Dette er den gøyeste festdagen i året, sier Cecilie Chakram-Nybru.