Her på Grasholmen, i Tinas nabolag, bodde mannen som i en intern politirapport omtales som en av de mest interessante alibikandidatene i den 17 år gamle drapssaken. Hvorfor snakket han usant om hvor han var uka etter at Tina ble drept, spør forfatter Erlend Frafjord. Her på Grasholmen, i Tinas nabolag, bodde mannen som i en intern politirapport omtales som en av de mest interessante alibikandidatene i den 17 år gamle drapssaken. Hvorfor snakket han usant om hvor han var uka etter at Tina ble drept, spør forfatter Erlend Frafjord. Foto: Pål Christensen

Tina-saken: Serievoldtektsmann trekkes inn i Tina-saken

STAVANGER: Den voldtektsdømte mannen bodde i nabolaget til Tina Jørgensen (20). Kort tid etter at Tina ble drept, solgte han leiligheten og flyttet fra Stavanger, ifølge en ny bok.

Mannen, som frem til nå ikke har vært omtalt i forbindelse med drapet på Tina Jørgensen, trekkes fram som en av politiets mest aktuelle kandidater i Erlend Frafjords bok «Da Tina ble drept». Boka kommer ut lørdag.

Vis fakta ↓
Tina-saken

I boka presenteres hele historien om mannen som var midt i 40-årene da han bodde på Grasholmen. I likhet med alle andre i nabolaget, måtte også han møte til rutineavhør for å forklare seg om bevegelser og eventuelle observasjoner drapsnatten.

LES OGSÅ: Den glade jenta kom aldri hjem

Politiet mistet tidlig interesse for mannen, som kunne fortelle at han tok fly fra Stavanger til Oslo fredagen før Jørgensen ble drept. Videre sa han at han oppholdt seg én uke i hovedstaden.

Dette viste seg ikke å stemme.

Seksualisert vold

I boka peker forfatteren på at Tinas tidligere nabo allerede mandagen etter drapet, tok ut penger fra en bank i Stavanger sentrum. Altså var han ikke i Oslo hele uka, slik han under avhøret hevdet.

Tre år etter at mannen flyttet fra Stavanger, ble han dømt til ett års fengsel for omfattende vold mot en prostituert kvinne i Oslo. Ytterligere tre år senere ble han i Kristiansand tingrett dømt til åtte års forvaring for å ha voldtatt og brukt grov vold mot fire kvinner. Forvaringsdommen ble senere omgjort i lagmannsretten til åtte års fengsel.

Det var mens mannen sonet denne dommen, våren 2007, at politiet i Stavanger fikk nye tips om ham. Da han bodde på Grasholmen, hadde han ingen voldsdommer mot seg. Nå var situasjonen plutselig en helt annen.

Ble drept

Aftenbladet får bekreftet fra flere hold at det gikk mange rykter om mannen. I en intern rapport fra 2013, som gjengis i Frafjords bok, betegnet Stavanger-politiet han som en av de mest interessante kandidatene i Tina-saken.

Etter å ha svingt av fra Bybrua og ned mot Grasholmen, så et vitne en bil stå parkert utenfor neon anleggsbrakker. Fantomtegningen ble laget i forbindelse med etterforskningen i 2000 og ble tegnet av Harald Nygård. Bilen kan muligens være en BMW 3-serie fra slutten av 90-årene. Foto: POLITIET

Verken advokat Arvid Sjødin eller advokat Ole A. Rasmussen, som begge har forsvart den aktuelle mannen i retten, kjente til at han kunne være aktuell i drapssaken.

- Jeg har overhodet ikke noe kjennskap til at han skal ha noe med drapet på Tina Jørgensen å gjøre, sier Rasmussen i en kort kommentar til Aftenbladet.

Kort tid etter at Rasmussens klient hadde sonet ferdig sin dom fra 2007, ble han knivstukket og drept av en mann i 30-årene. Mannen som ble dømt til 13 års fengsel for drapet, hevdet i retten at offeret hadde forgrepet seg på hans søster.

I Stavanger?

I boka peker Frafjord på at Tina Jørgensen vasket i flere leiligheter på Grasholmen. Kort tid etter at den nå avdøde mannen flyttet til Oslo, inviterte han en jente (15) hjem til seg under påskudd om at hun skulle vaske. Ifølge boka skal han ha skjenket henne, kledd henne i latex og satt på en pornofilm.

Denne BMW-en disponerte mannen da han bodde på Grasholmen. Foto: Privat

Stavanger-politiet bet seg også merke i at han disponerte en mørk BMW da Tina ble drept. Den lignet på den BMW-en som lenge var etterlyst fordi den ble observert drapsnatten ved det antatte åstedet i bakken ned fra bybrua.

Politiet fikk imidlertid aldri klarhet i om Jørgensens nabo var i Stavanger drapsnatten. Flyselskapenes passasjerlister, som kunne avkreftet eller bekreftet at han satte seg på flyet til Oslo den aktuelle fredagen, var slettet. Det finnes heller ingen elektroniske spor som kan bevise at han var i hovedstaden den helgen.

LES OGSÅ: Husket han noe som ikke skjedde?

Det nærmeste politiet kom, var en bekreftelse på at bonuskortet hans ble registrert på Stavanger lufthavn, Sola.

Fortsatt aktuell

I internrapporten fra 2013 står det at politiet, som følge av mannens død, kom frem til at han avsluttes som alibikandidat.

Ifølge Tina-boka anser politiet fortsatt mannen som en av de aller mest aktuelle kandidatene. Politiet skal ha en teori om at drapsmannen hadde en tilknytning til Grasholmen siden han flyttet den drepte Tina Jørgensen bort fra området og til Jæren.

– Jeg kan ikke kommentere innholdet i politidokumenter. Det jeg kan si er at vi har jobbet med mange alibikandidater. Utfordringen har vært å sjekke disse helt inn eller helt ut av saken, sier etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt. Foto: Kristian Jacobsen

I 2007 gjennomførte politiet en god del etterforskningsskritt mot mannen. Blant annet ble flere av hans nærmeste avhørt, samtidig som bilen hans ble tatt inn til tekniske analyser utført av Kripos.

Kommenterer ikke

Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt ønsker ikke å uttale seg om Tinas tidligere nabo er blant Stavanger-politiets alibikandidater.

- Saken er ikke oppklart. Jeg kan ikke kommentere innholdet i politidokumenter. Det jeg kan si er at vi har jobbet med mange alibikandidater. Utfordringen har vært å sjekke disse helt inn eller helt ut av saken, sier Dahl til Aftenbladet.

Han kan ikke si noe om eventuelle etterforskningsskritt som ble gjort mot mannen, som på 2000-tallet ble dømt for flere voldtekter. Ei heller om han er aktuell i saken.

- Jeg kan verken kommentere enkeltpersoner eller etterforskningsskritt mot disse, sier etterforskningslederen.

Nye tips

Ett kapittel i boka handler om mannen som flyttet fra Grasholmen kort tid etter drapet. Prosessen mot Jørgensens kjæreste blir også viet god plass.

I september 2015 ble fire menn pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen. Ett år senere ble saken mot de fire henlagt av Riksadvokaten. Alle de fire, også mannen som fremdeles påstår at han deltok i drapet, ble siden tilkjent erstatning for urettmessig strafforfølgelse.

Cold Case-sjef Espen Erdal i Kripos vil innen utgangen av året komme med sin anbefaling til Sør-Vest politidistrikt angående en mulig gjenåpning av Tina-saken. Foto: Jon Ingemundsen

Dahl sier til Aftenbladet at politiet fremdeles mottar tips i Tina-saken, men at ingen av disse har ført til ny etterforskning.

- Vi undersøker og vurderer alle tipsene vi får. Samtidig underretter vi Kripos sin Cold Case-enhet, sier han.

Cold Case ser nå på mulighetene for å gjenåpne Tina-saken. Aftenbladet får opplyst av Kripos at enhetens anbefaling til Sør-Vest politidistrikt etter planen skal være klar innen utgangen av året.