KRISTIANSAND: — Da bystyret fattet vedtak om en lånegaranti på 37 mill. kr. for Fullriggeren Sørlandet ble det ikke gitt noen opplysninger som kunne skille mellom hva som var det nødvendige og hva som var det ønskelige i forbindelse gjennomføringen av vedlikeholdsarbeid i forbindelse med klassing av skipet, skriver Fjermeros i et brev til samtlige gruppeledere i Kristiansand bystyre.

Rødt-politikeren skriver videre det er helt urimelig å få seg forelagt en søknad om en lånegaranti på 37 millioner kroner der bystyret settes under tidspress. Når ordføreren nå kjennes inhabil er det viktig at det også settes søkelys på manglende innsyn i saken. Ordførerens rolle ved behandling 22. februar var bl.a. skjemmet av en «saksopplysning» som ikke lar seg dokumentere og som ingen «eksperter» vedkjenner seg.— I ettertid har det blitt klart for undertegnete at hele vedtaket om lånegaranti bygger på sviktende faktagrunnlag. Det er ikke, og bør heller ikke være en driftsmodell for skipet som vil gi et overskudd som kan nedbetale et lån i den størrelsesorden det er snakk om. Fullriggerens stiftelse har fra før et lån på mer enn 13 millioner kroner. I sum vil da et nytt låneopptak gi vel 50 millioner i gjeld. Med den usikkerhet som er forbundet med restaurering av ethvert gammelt stålskip er det klart at det til syvende og sist er kommunens kasse som vil bli belastet ved en slik garanti, skriver Fjermeros til gruppelederne.

Fjermeros påpeker at en femårsklassing er isolert sett en mye mer beskjeden operasjon enn det stiftelsen fullriggeren "Sørlandet" har lagt opp til. Den rutinemessige kontroll som Det norske Veritas gjennomfører er i utgangspunktet av begrenset økonomisk omfang. I tillegg kommet de tilstandsprøver som skipet blir pålagt for skrog, styrke og skipsteknisk sikkerhet. Det vil være fullt mulig å skille ut dette i et beløp når slik kontroll er gjennomført. Dette er det grunn til å tro vil koste en brøkdel av det antydete garantibeløp, grovt anslått til å ligge i størrelsesorden 2-7 millioner kroner, skriver Fjermeros.