ARENDAL: Flertallet i Aust-Agder tingrett kom frem til at det ikke er noe som tyder på at rumenerne forsøkte å rane 77-åringen, skriver Agderposten.

— Dette er ikke en gruppe omreisende vinningskriminelle, men en familie som har levd av å reise rundt for å selge ting. Etter min mening burde påtalemyndigheten sett at bevisene ikke var gode nok, sier advokat Christofer Arnø til Fædrelandsvennen.

Arnø representerte kvinnen i 20-årene som ble tiltalt for å ha forsøkt å rane den 77 år gamle kvinnen. De fire andre, som skal ha sittet i bilen under ransforsøket, ble tiltalt for medvirkning.

Ifølge Arnø har påtalemyndigheten varslet at frikjennelsen av kvinnen vil bli anket. Det er foreløpig uklart om frifinnelsen av de fire andre blir behandlet på nytt.

Kritisk til ressurbruken

— Jeg mener påtalemyndigheten har skåret alle over en kam. Jeg er overrasket over at politiet kunne fremme en slik sak, uten at det forelå bevis. Det å kjenne til noe er ikke det samme som å medvirke til noe, sier advokat Pål Arne Eide, som representerte en av rumenerne som sto tiltalt for medvirkning.

Politiet har brukt unødvendig store ressurser i denne saken

Han er svært kritisk til ressursbruken i saken.

— Politiet har brukt unødvendig store ressurser i denne saken. Utgangspunktet for saken var at en i dette følget skal ha brukt makt for å få av et armbånd. Det vi fikk frem i retten er at vi kan oppleve salgsmetodene annerledes, sier Eide.

Ifølge Agderposten kan det ha kostet rundt 500.000 kroner å holde de fem rumenerne i varetekt i åtte uker. Med advokathonorarene til forsvarerne kan saken ha kostet skattebetalerne hele 700.000 kroner.

Kan kreve erstatning

Dersom frifinnelsen av de fem rumenerne blir stående kan de også ha krav på 25.000 kroner hver i erstatning for varetektsoppholdet.

Eide opplyser at han kommer til å be om erstatning på vegne av sin klient.

— Jeg vil be om at hun løslates i dag. Det regner jeg med kommer til å skje, sier Eide.

Ransforsøket de fem var tiltalt for skjedde 21. mars. Den eldre kvinnen som ble utsatt for ransforsøket har forklart at hun opplevde hendelsen som skremmende.

— To damer i skaut og side skjørt kom bort til meg og la noe juggel over handa og sa at det var gratis. Samtidig forsøkte de å åpne gullarmbåndene jeg hadde, men de er heldigvis ikke så enkel å få opp. Jeg klasket til dem med den andre handa og sa at jeg skulle ringe politiet. Da plutselig slapp de taket, satte seg i bilen og kjørte mot Vinterkjær, har kvinnen tidligere uttalt til Aust-Agder Blad.

Fagdommer ville dømme

Aust-Agder tingrett understreker at det ikke er grunn til å anta at 77-åringen har forklart seg uriktig, men at hun kan ha blitt utsatt for en aggressiv salgsmetode som for henne virket ukjent og skremmende. Den tiltalte kvinnen fortalte i retten at de pleier å legge armbånd på håndleddet til personene de håper å selge til.

"Det er også tale om ukjente mennesker med utenlandsk opprinnelse som ikke snakker norsk, og at det hele skjedde raskt" heter det i dommen ifølge Agderposten.

Tingrettsdommer Leif Petter Trannum var ikke i tvil om 77-åringen ble utsatt for et ransforsøk, men ble nedstemt av de to meddommerne. Når det gjaldt de fire øvrige tiltalte var de tre dommerne enige om at de måtte frifinnes.

- Forklarte seg falskt

Påtaleleder Leif Aleksandersen ved Arendal politistasjon mener det ikke er sikkert at rumenerne har rett til erstatning.

— Vi mener at de har bidratt til å rette mistanken mot seg selv. I det første avhøret forklarte de seg falskt til politiet, sier Aleksandersen til Agderposten.

- Forsvarerne er kritiske til ressursbruken?

— Det er statsadvokaten som har tatt ut tiltale og som dermed har foretatt den juridiske vurderingen, sier Aleksandersen til Fædrelandsvennen.