— Det er helt forferdelig at myndighetene har satt en slik dato for om du har krav på barnehageplass. Det burde være en selvfølge at hele året sees under ett. Alle ett-åringer bør har rett til barnehageplass, sier 19-åringen fra Søgne.

Hun er delegat under Frp-landsmøtet i Oslo denne helga, og støtter dermed helhjertet under resolusjonen partiet vedtok om temaet. Her slår partiet fast at barnehageplass er en nødvendig rettighet for alle.

Søyland fikk likevel barnehageplass fordi Søgne kommune tilfeldigvis hadde plass i fjor høst da hennes barn fylte ett år. Dermed løste det seg, hun kunne starte på sin utdannelse etter videregående.

— Alternativet hadde jo vært at jeg hadde måttet være hjemme et år ekstra, sier Søyland.

Full støtte

Hun får full støtte fra partikollegene Helene Bjerke Fredheim fra Kristiansand og Edel Skailand fra Flekkefjord. - Jeg har flere venninner som er rammet av denne regelen og som har født etter 1. september. Det har tvunget dem til å være hjemme et år ekstra, sier Fredheim.

De mener at regelen forskjellsbehandler barna. - Det regjeringen sier er at barn født etter 31. august er mindreverdige i forhold til de som er født før 1. septemer, mener Frp-damene.

Svart marked

De mener også familiene som havner i denne situasjonen tvinges til å skaffe seg barnepass på det svarte markedet om de da ikke selv må gå hjemme.

— Det sies at vi har full barnehagedekning i Norge, men det stemmer jo ikke på grunn av denne regelen. I stedet burde man fullfinansiere gjennom øremerkede midler full og reell barnehagedekning, sier de tre.