FORARBEID: Alle materialene må tørkes, og pusses godt før de kan brukes til å lage møbler. Foto: Tore-Andr Baardsen
HJEMMEKONTOR: Jurgen og Debby De Gendt har skapt sin egen arbeidsplass på Iveland. I en rød låve forvandler Jurgen gamle stillas om til trendy tremøbler. Det administrative tar kona Debby seg av på familiens hjemmekontor. Foto: Tore-Andr Baardsen
VARIASJONSMULIGHETER: Alle møblene kan enten fås med tre eller ståldetaljer. På dette bordet er benene fra stillasene også brukt til bordbein. Foto: Tore-Andr Baardsen
FRA STILLAS TIL SOFA: Jurgen lager alt fra sofaer til stoler, bord, vegghyller, og innredninger. Møblene behandles ut ifra om de skal stå inne eller ute. Foto: Tore-Andr Baardsen

IVELAND : — Jeg har ingen anelse om hvor mange av disse bordene jeg har laget , men det begynner å bli en del, sier Jurgen De Gendt (37).

Han viser frem det som har blitt en bestselger hos det lille møbelverkstedet på Iveland. Et stort rustikt spisebord uten synlige spiker eller skruer.

Ved hjelp av gamle stillasmaterialer fra Nederland og Belgia forvandler Jurgen De Gendt gamle utslitte treplanker om til røffe rustikke tremøbler. Både bord, benker, hyller, stoler, og garasjeporter er blant møblene 37 -åringen lager.

Se bildeserie øverst i saken!

— Jeg har også levert kjøkkeninnredning, og butikkinnredning i disse materialene, sier han.

Til Iveland

HJEMMEKONTOR: Jurgen og Debby De Gendt har skapt sin egen arbeidsplass på Iveland. I en rød låve forvandler Jurgen gamle stillas om til trendy tremøbler. Det administrative tar kona Debby seg av på familiens hjemmekontor. Foto: Tore-Andr Baardsen

Det var da Debby og Jurgen De Gendt kom til Norge for fem år siden at ekteparet satte seg ned i sin nyinnkjøpte bolig på Iveland, og funderte på hva de skulle livnære seg av.I Belgia hadde Jurgen vært glassmester, og Debby hadde jobbet som sekretær. I Norge ønsket de å skape en ny og bedre livsstil tilpasset deres to sønner.

— Vi kom til Norge fordi vi ønsket en tryggere og bedre tilværelse for våre barn, forklarer Debby.

At det ble Norge og Iveland var ikke tilfeldig. Familien hadde satt seg godt inn i alle fordelene med å bo i Norge. Det var kombinasjonen av lav kriminalitet, liten forurensing, kortere skoledager, trygghet og ro som gjorde at de endte opp nettopp her.

At de skulle ende opp i møbelbransjen var heller ikke helt uventet. Det var deres brennende interesse for interiør og design som gjorde at de kom opp med ideen om å lage sine egne møbler.

— Vi visste om et verksted i Belgia som lagde bord av gamle stillaser, og likte det røffe utrykket bordene fikk. Vi hadde ikke sett noe liknende i Norge, så vi fant rett og slett ut at vi ville prøve ut det samme i Norge, forklarer Debby.

Hjemme i garasjen

I begynnelsen lagde Jurgen møbler hjemme i garasjen sin. Etter hvert som naboer og bekjente fikk øynene opp for hva han drev med, begynte etterspørselen å ta av.

— Folk kom hjem til oss for å se på møblene, og bestillingene begynte å komme, fortelle Debby. Med bestillingene kom også forespørsler fra butikker og leverandører. Behovet for et større verksted begynte melde seg, og i november 2011 leide de en låve på Iveland som ble gjort om til et møbelverksted.

— Her har jeg god plass til å lagre materialene, og til å bearbeide dem, sier han.

Behandles i spesialovn

Til Iveland kommer planken i store lastebiler, og før de kan brukes til å lage møbler må de behandles i en spesialovn. Her blir de tørket i noen uker, tilført riktig fuktighet slik at de er tilpasset norske hjem, før de blir pusset og slipt.

— Møblene behandles etter om de skal brukes inne eller ute, sier Jurgen.

Men før møblene blir til, blir treverket brukt som stillas i Europa. Her de blir utsatt for regn, sollys, maling og betong som trenger inn i porene på treverket. Dette gjør at uttrykket på hver enkelt plank blir helt forskjellig.

Hektiske dager

Foreløpig er det kun Jurgen og kona Debby som jobber i møbelfirmaet De Gendt. Jurgen lager møbler, mens kona har ansvar for det administrative. En perfekt kombinasjon i følge dem selv.

— Men hvis det er mye å gjøre, så hender det jo at jeg må hjelpe til på verkstedet med pussing eller noen andre småoppgaver, ler Debby.

Selv om det til tider er hektiske dager, nyter ekteparet fleksibiliteten de har ved å drive noe eget.

— Nå har vi mulighet til å ta litt fri midt på dagen for å ta i mot guttene når de kommer hjem fra skolen, så kan en av oss heller jobbe litt på kvelden hvis det trengs.