KRISTIANSAND: Fredag ettermiddag ble det klart at KrF og Venstre slår følge med opposisjonspartiene, og ber regjeringen komme tilbake med en ny vurdering av saken i revidert statsbudsjett til våren. Der må de se om DFØ kan effektiviseres samtidig som man opprettholder kontorene i distriktene.

Flyttes 1.jpg Foto: Torstein Øen

— Dette er veldig gledelig, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap) til Fædrelandsvennen.

— Vi har kjempet for en slik løsning siden nedleggingsforslaget ble kjent, og er svært glade for å ha fått KrF og Venstre med på laget. Med dette går regjeringen på sitt første nederlag, sier han.

Stolt av politikerne

— Kjempeflott! Det er dette vi har håpet på. Nå får vi en tenkepause og er veldig spente på det endelige resultatet, sier plasstillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag i DFØ, Gunvor Thommassen.

Hun roser samtidig politikerne for å ha lyttet til deres innstendige bønner:

— Jeg er stolt av politikerne våre som har snudd seg rundt i denne saken. Det viser at det hjelper å si fra, sier hun.

Det kom som en overraskelse på både politikere og ansatte da Høyre og Frp i forslaget til statsbudsjett ga grønt lys for å legge ned DFØs kontorer i Kristiansand, Hamar, Drammen, Tromsø og Vadsø. Hensikten var å effektivisere driften ved å styrke avdelingene i Stavanger og Trondheim.

Skiller lag

Men da innstillingen fra finanskomiteen kom fredag, viste det seg at Ap, SV, Sp, KrF og V ikke velsigner en slik løsning. "DFØ er et direktorat der tjenestene i stor grad er stedsuavhengige. Det tilsier at regjeringen vektlegger mulige distriktspolitiske konsekvenser av en slik flytting av statlige arbeidsplasser", skriver flertallet.

Det betyr altså at KrF skiller lag med regjeringspartiene i dette spørsmålet:

— Vi er ikke tilfreds med forslaget regjeringen har lagt fram, og tror det er mulig å kombinere en effektivisering av direktoratet med opprettholdelse av en desentralisert kontorstruktur, sier stortingsrepresentant Hans Fr. Grøvan (KrF).

Vanskelig sak

Høyres Norunn Tveiten Benestad (H) tar flertallsmerknaden til etterretning:

— Dette er en sak som har vært vanskelig, og som vi har gått noen runder på. Vi i Høyre har sagt at det er viktig at statlige arbeidsplasser drives effektivt, og nå får vi se om det kan finnes en balanse mellom effektivisering og distriktspolitiske behov.

— Men som lokalpolitiker vil jeg jo gjerne ha arbeidsplasser i Kristiansand. Såpass må jeg jo kunne si, legger hun til.

Optimistisk

Noe løfte om å bevare arbeidsplassene på samtlige kontorer ligger ikke i vedtaket, med Odd Omland er optimistisk:

— Det ligger sterke føringer i merknaden fra finanskomiteen, sier han.

I DFØs lokaler på Sør Arena forsøker de å kontrollere gledesutbruddene:

— Vi prøver å jekke oss litt ned, men det er klart vi håper. Nå blir det i hvert fall en ryddig prosess, sier Gunvor Thommassen.

Stortinget behandler finanskomiteens innstilling fredag 13. desember