TIL ELVA: Da brannvesenets tankbil gikk tom, løp naboene med slanger til Tovdalselva. Oppe ved gården er møblene satt under presenning i hagen. Foto: Catrine Birkeland
KNUSTE VINDU: Vinduer i bolighuset som ligger like ved låven knuste, og malingen og temperaturmålet smeltet. Foto: Tore André Baardsen
STORBRANN: Huset står, takket være naboene. Det fokuserer Martha Mollestad og Thomas Rosseland på, men de synes det er tøft å gå i ruinene etter uthuset og se alt som er ødelagt. Foto: Tore André Baardsen

BIRKENES: — Det er noe spesielt med bygda. Brannvesenet gjorde fantastisk jobb, men naboene var også utrolige. Derfor har vi en veldig god følelse midt i alt det vonde. Godt naboskap er viktig, sier Martha Mollestad til Fædrelandsvennen.

Borte på jordet hennes står Mollestadeika, landets nest største tre. Det nesten 1000 år gamle treet overlevde lørdagens tordenvær også. Det gjorde ikke uthuset fra 1700-tallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

UTROLIG AT HUSET STÅR: Uthuset i full fyr, få meter fra hovedhuset. Nederst til venstre i bildet ser du naboer i gang med å rydde ut møbler og arvegods. Foto: Catrine Birkeland

Ett minutt!

På våningshuset har harpiksen kokt til tjære på veggen som sto nærmest låven. Termometeret på veggen har smeltet. Vinduene knuste av varmen. 10 meter unna var uthuset et flammehav. Flammene omfavnet stabburet som sto to meter fra uthuset.

— Hadde vi kommet ett minutt senere, hadde huset sannsynligvis vært i brann. Vi fikk slokket et branntilløp i huset akkurat i det vi kom, forteller utrykningsleder Tor Inge Fidjeland i Kristiansandregionen brann og redning.

Han viser til at brannen skjedde kort fra brannstasjonen på Birkeland. Men for å rykke ut, må noen melde fra. Mange naboer ringte brannvesenet raskt.

— Det er en stor tragedie at låven gikk med. Den var full av gamle redskaper, hesteting og en båt, i tillegg til verksted med verktøy og så videre. Jeg hadde sjelen min i det verkstedet. Samtidig er det en usigelig glede at ingen ble skadet – og at så mange hjalp til med å redde huset. Helt utrolig at vi fremdeles har en vegg å lene oss mot, sier Thomas Rosseland.

Se video fra brannen ved å klikke på bildet til venstre!

Overtent på sekunder

Martha Mollestad var alene hjemme da smellet fra lynet kom. Hun kjente røyklukt og gikk rundt i huset med brannslokkingsapparat. Nabo Oddbjørn Hartvigsen så røyken sige ut av fjøset. Han kom på døra øyeblikkelig.

— Det ville gått minutter før jeg hadde oppdaget brannen. Om Oddbjørn var først, vet jeg ikke, mange ringte brannvesenet. Da Oddbjørn og jeg kom på tunet, var det fremdeles røyk. Sekunder etter var hele bygningen overtent, knusktørt tre fra 1700-tallet, forteller Martha.

Kort tid etter kom brannvesenet. De pøste vann på våningshuset og stabburet, samt veggene på uthuset som vendte mot. Klenodier fra 1700-tallet ble dermed reddet.

Polakker og bygdefolk

Både fra Vestre og Østre Mollestad kom naboene. De hjalp brannvesenet med å få slanger ned i Tovdalselva da tankbilen gikk tom. Helt avgjørende, det også.

De reddet en bil ut av låven, og de begynte å bære innbo ut av huset. Nabo Trygve Mollestad fikk tak i alle polakkene han har i arbeid. En stor gjeng bidro alt de kunne.

30 — 40 mennesker var der på minutter. Etter en halv time, var hele våningshuset tømt for inventar som gamle kister, spisestuemøbler, bunader og arvegods – i tilfelle brannen skulle få tak.

— Midt oppe i alt sammen tenkte jeg på det: For noen fantastiske naboer vi har. For et fantastisk bygdesamfunn, sier Martha Mollestad, som nå har flyttet Thomas og tre barn over i huset til mamma Åse Mollestad. Det lukter for mye røyk i hovedbygningen.

— Men vi har lite privatliv igjen. Nå har naboene sett alt i både skuffer og skap, sier hun humoristisk.

Et løfte

Mandag kommer takstmenn og forsikringsselskap. Mandag ettermiddag regner Thomas Rosseland med å begynne ryddingen med traktoren.

— Jeg jobber på sagbruk. Selvsagt skal vi sette opp nytt uthus i tre. Målet er å bli ferdig før vinteren. Når det nye uthuset står ferdig, kan jeg love én ting, sier Thomas Rosseland:

— Vi skal holde en kjempestor nabofest for alle her på Mollestad.