VENNESLA: — Det er bare for moro, sier Jonas Bjerland (22), og tar et trekk av sigaretten.

— Folk er glad i å kjøre bil her oppe, og de fleste skrur jo på dem. Så er det en dag i året vi gjør dette, sier han og smiler.

Den gamle volvoen hans står like bortenfor. Snart skal "smellebilen" bli skrap. Hele bakparten er smadret, på dekkene er det bare antydning til mønster.

Nattlig 17. mai-tradisjon

Du kan ikke unngå å legge merke til det hvis du kjører på riksvei 9 i Vennesla. En strekning på flere kilometer er mange steder helt dekket av gummispor. Her får du forklaringen:

De kaller det for "Ronda", og det foregår mellom klokken ett og seks natt til 17. mai. I år satt 25 gutter bak rattet i hver sin gamle bil.

VRAKET BILEN: Det er ikke mye igjen av volvoen til Jonas Bjerland etter årets "Ronda" i Øvrebø.

De møtes ved Øvrebø kirke. På parkeringsplassen kjører de rundt og rundt. Ruser motorene. Sladder og spinner.Det lukter sterkt av svidd gummi. Røyken siver rundt. Det er alltid mange som står og ser på. På menighetshuset selger de vafler og pølser.

Toget av biler spoler videre til Stallemo og ut på riksveien ved Homstean. Med to traktorer sperrer de veien for bilister på vei nord eller sør. De må pent vente mens ungdommene "burner".

Ungdommene skal videre nordover. Målet er parkeringsplassen ved skiløypa på Sandripheia. Her avslutter de med å smelle bilene i hverandre til de ikke er kjørbare lenger.

Jonas Bjerland forteller at tradisjonen er gammel. Bestemoren som nå er 74 år, var med allerede på 1950-tallet.

— En folkefest

I fjor filmet fotografen Steffen Tronstad "burningen" ved Homstean. Øverst i denne saken kan du se videoen hans.

— Det er en folkefest. Folk i alle aldre står og ser på, sier fotografen fra Søgne, som har laget flere filmer fra den mer ordinære rallysporten.

Han sier han har inntrykk av at politiet ser gjennom fingrene med ungdommenes ekstremkjøring.

— Politiet er klar over at en del ungdommer hver vår blir litt ekstra yre og driver med litt kjøring, sier John Thomas Homme, lensmann i Vennesla og Iveland, til Fædrelandsvennen.

Brudd på loven

Han nøler ikke med å slå fast at kjøringen er brudd på veitrafikkloven, men medgir at politiet ikke har prioritert å sette en stopper for det årlige arrangementet .

— Det ville krevd et titalls politifolk. Er det riktig bruk av ressurser? 17. mai er det ekstra bemanning, men politiet må gjøre en totalvurdering av hvor vi skal sette inn innsatsen, sier Homme.

KJENT MED "RONDA": Lensmann i Vennesla og Iveland, John T. Homme, sier ungdommene kan miste lappen på stedet hvis politiet tar dem på fersken mens de "burner". Så langt har ikke politiet prioritert å stoppe arrangementet. Foto: Frode Lindblom

Og det kan like gjerne være mot "mindreårige som drikker alkohol i Kristiansand sentrum".Homme kan ikke svare på om politiet var innom årets arrangement. Men generelt sier han at blir ungdommene tatt på fersken, kan førerkortet ryke på stedet.

— Det avgjørende er om kjøringen er farlig for andre. Uansett vil ungdommene bli anmeldt hvis politiet ser dem spinne rundt på veien, sier Homme.

— Har noen mistet førerkortet på grunn av denne kjøringen 17. mai?

— Opp gjennom årene er det nok blitt beslaglagt noen førekort, sier Homme.

Frykter ikke politiet

Jonas Bjerland frykter ikke lovens lange arm når han er ute på veien natt til 17.mai.

— Vi har greid oss til nå. Vi er jo 25 stykker som kjører, og de skal jobbe litt for å ta alle, sier han.

— Har noen blitt skadet?

— Nei, det tror jeg ikke. Vi har jo ikke høy fart. Vi bare kjører i ring og smeller i hverandre . Det går greit.

Men den hender at motorene blir kjørt så hardt at de tar fyr.

— Da kommer min far med traktor og ei tankvogn, så brannvesenet slipper å komme, sier Jonas.

Var villere før

Lensmann Homme sier "Ronda" gikk villere for seg for vel ti år tilbake. Han sier politiet har en slags avtale med ungdommene om at de skal holde seg unna sentrumsområder.

— Jeg vet også at foreldre har tatt noen grep for å gjøre dette mer sikkert. Det er kanskje derfor vi ikke slår på stortromma, sier Homme.

— Men ser dere helst at denne bygdetradisjonen opphører?

— Politiet har ikke noen interesse av å ta vare på en slik bygdekultur, sier Homme.

Rydder opp etter seg

Når "Ronda" avsluttes i sekstiden om morgenen, ligger bildelene strødd langs hele strekningen. Da fester Jonas Bjerland feiekosten foran på traktoren.

— Jeg feier opp alle de mindre delene, og de andre plukker opp de store delene. Så det er helt "slikka" når vi er ferdig, sier Jonas.

Han legger til:

— Kommunen skryter jo, de er veldig fornøyd med opprydningen.

— Naboene, hva sier de da?

— Når de flytter opp til Øvrebø, så vet de at 17. mai er sånn som dette.